Громадська думка поступово схиляється у бік підтримки рішення про проведення позачергових виборів. Такого висновку дійшли експерти Інституту соціальної та політичної психології АПН України. Учора було оприлюднено результати проведеного ними опитування. У ньому взяли участь 27 тисяч респондентів віком від 18 років з усіх регіонів країни. Було охоплено міське і сільське населення різного віку, статі та рівня освіти.

Згідно з результатами, за дострокові вибори висловилося понад 43 відсотки опитуваних, тоді як іще в квітні цю ідею підтримували 38,8 відсотка. Серед тих, хто виступає проти проведення народного волевиявлення у вересні цього року, здебільшого люди, яким понад 56 років. Водночас на Сході бажаючих змінити склад парламенту менше, ніж на Заході країни, де більшість населення є прихильниками опозиції, яка ініціювала перевибори. Експерти дійшли висновку, що тривідсотковий бар’єр беззаперечно вдасться подолати Партії регіонів (31,4 %), БЮТу (26,1 %), «Нашій Україні» — Народній самообороні (14,8 %) та Комуністичній партії (5,5 %). На межі проходження у Верховну Раду балансує Народна партія Володимира Литвина.

За іншим опитуванням, проведеним фондом «Демократичні ініціативи» та «Юкрейніан соціолоджі сервіс», Партія регіонів також лідирує у можливих вересневих виборах. Їй прогнозують 35 відсотків голосів, БЮТу — 19,4. Три відсотки також подолають «Наша Україна» та Комуністична партія. Третина українців симпатизує не політичній силі, а лідеру.

А тим часом керівники Комітету виборців України висловили стурбованість небезпеками, прихованими у законодавстві про дострокові вибори. Бездіяльність ЦВК вони вважають головною загрозою організації позачергового народного волевиявлення.

КВУ не виключає значної кількості судових позовів і протестів на всіх етапах кампанії, а надто під час підбиття підсумків виборів і початку переговорів про створення коаліції.

Комітет констатує, що закон про держреєстр виборців фактично не реалізовується, і до 30 вересня повноцінний реєстр виборців складено не буде.

Реальним, на думку членів комітету, є формування уточнених списків виборців на підставі списків зразка березня 2006 року.