У Комітеті Верховної Ради з питань національної безпеки готують до розгляду парламентом проект закону про внесення змін до деяких законів України із надання права Держприкордонслужбі створювати і використовувати інформаційні системи стосовно осіб, які перетнули державний кордон.

Метою цього законопроекту, як зазначають його розробники з Кабінету Міністрів, є налагодження дієвого контролю за реалізацією програм соціального захисту населення і створення протидії зловживанням в системі державних соціальних та страхових виплат.

На виконання соціальних програм у цьогорічному державному бюджеті передбачено 17,1 млрд. гривень. За даними Мінпраці, більш як 2,7 млн. незайнятих і безробітних громадян щороку отримують соціальні послуги та виплати за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Однак наразі неможливо перевірити інформацію про одержувачів різних видів соціальної допомоги та пільг, які тимчасово перебувають за межами України, так званих «заробітчан»: скажімо, людина працює на заробітках десь в Італії чи Португалії, іншій країні, а в себе дома продовжує отримувати допомогу з безробіття.

Автори законопроекту вважають, що забезпечення перевірки правомірності отримання відповідними категоріями громадян соціальних виплат та матеріального забезпечення на випадок безробіття за умови їх перебування за межами України можливо лише через інформаційну систему Державної прикордонної служби. Тож законопроектом, поданим Кабінетом Міністрів, пропонується надати права Держприкордонслужбі створювати і використовувати в інтересах національної економічної безпеки інформаційні системи, у тому числі банки даних стосовно осіб, які перетнули державний кордон України. Проектом також передбачено надати право робочим органам виконавчої дирекції Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття проводити розслідування страхових випадків, як це передбачено відповідною постановою Кабінету Міністрів та Законом «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття». А безробітні громадяни, котрі перебувають на обліку в службах зайнятості та отримують відповідні державні допомоги, будуть зобов’язані повідомляти про свій намір виїхати за межі України, мету та термін перебування за кордоном. Неповідомлення про виїзд за кордон на заробітки буде підставою для припинення виплати допомоги по безробіттю. Однак як контролюватимуть українських заробітчан за кордоном? Людина поїхала в гості до родичів чи на заробітки? Про це в законопроекті не йдеться.