«На цій території мої правила». Такий напис стояв на робочому столі голови Новосвітської селищної ради. Однак більшість виборців з цим твердженням не були згодні.

На вимогу громади Нового Світу члени робочої групи кримського уряду провели тут виїзну нараду. А перед тим перевірили роботу селищної ради та виконкому. І виявили істотні недоліки, низький рівень виконавчої дисципліни та підготовки працівників. Численні порушення призвели до загальної втрати в бюджеті лише торік двох мільйонів гривень.

Володимиру Пініці, обраному на посаду селищного голови рік тому, сповна дісталося за допущені помилки. Приміром, вода в популярне курортне селище надходила лише дві години на добу, бо водогін Судак — Новий Світ був в аварійному стані і потребував реконструкції. Не було розроблено програму розміщення відходів, не велася робота з орендарями, що давало їм можливість ухилятися від оподаткування. Приватні готелі не реєструвалися, а ціни у них не моніторилися. Ставку з прибутку від здавання житла збільшили, а затвердити «забули». У курортному селищі не було кас продажу квитків. Набережна очікувала реконструкції... Голова не раз обіцяв засадити її трояндами, але не помічав, як тут масово знищували занесені в Червону книгу ялівці та фісташки.

Селищний голова Нового Світу з оприлюдненими звинуваченнями не погодився, пояснити намагався все «інтригами опозиції». На вирішення проблемних питань, за його словами, був потрібен тільки час. Натомість голова робочої групи, перший заступник голови кримського уряду Євген Михайлов підбив підсумки:

— Доки в селищній раді стан справ не нормалізується, ми не дамо голові спокійно спати. Якщо недоліки не усунуть в рекомендовані терміни, уряд вживе необхідних заходів, аж до переобрання керівника селища. Урядовці й депутати не чекатимуть, коли голови селищних рад навчаться працювати. Не можна очікувати чотири роки, доки керівники повернуться обличчям до виборців і зобов’язань, які давали.

З порушеннями закону під час виділення приморських ділянок контролери пообіцяли розібратися передусім. До того ж наголосили: йдеться не про звичне досі «узаконювання» прихоплених шматків узбережжя, а принципове їх вилучення.

Наслідки перевірки, яка тривала в березні, не забарилися. Селище нині невпізнанно змінилося. Спішно, але успішно підвели природний газ. За підтримки народного депутата Бориса Дейча відремонтували каналізацію і водогін. Вражає красою реконструйована набережна.

— Перевірка була потрібна, — каже Володимир Пініца, — вона показала глибину проблем й визначила завдання, над вирішенням яких працюємо і нині. Прагнемо виконати всі рекомендації і найдрібніші зауваження. Разючі помилки допускалися через недосвідченість, або (що там приховувати) невиправдану амбітність і гонор. Тепер долаємо недавню невмілість.

Коли новосвітський голова почав виконувати обов’язки, у виконкомі працювало лише троє людей, які місяцями не отримували зарплатню. Юриста, бухгалтера не було, звітність не велася, банківські рахунки було заморожено. Раніше Володимир Пініца працював на виробництві (на заводі шампанських вин), тож нюансів діловодства не знав. За рік, що минув після виборів, життя багато чого навчило. Сьогодні у виконкомі трудяться нові люди, але й досі багатьом потрібна підтримка і консультації досвідченіших працівників. За цим звертаються в асоціацію органів місцевого самоврядування Криму.

Нині борються за прозорість операцій із землею. Приміром, ЗАТ «Новий Світ» звернулося в селищну раду з проханням продати земельну ділянку в 4,4 гектара. Оціночну експертизу вартості цієї землі в 2,4 мільйона гривень зробили ще за колишнього голови. Нині ця сума зросла до 5,6 мільйона. Землю вперше тут продали не дешевше, ніж в селищах Ялти й Судака.

— Ми усвідомили й не забуваємо, що обрані передусім для розв’язання нагальних проблем новосвітців, — каже сьогодні Володимир Пініца. — Турбота про просту людину стала щоденним дороговказом у моїй роботі.

Навіть колишню табличку на своєму робочому столі голова Новосвітської селищної ради змінив на іншу: «Громада — великий чоловік».