Футбол. З легким смутком, як про все приємне, згадується тиждень, проведений у спекотному Римі на V європейському університетському футбольному чемпіонаті. І ось всі учасники (16 чоловічих і шість жіночих команд) дружно зібралися навколо відкритого басейну у спорткомплексі римського університету.

Спершу було купання в одязі чемпіонів із команди університету міста Орлеан (Франція), за якими стрибали у воду всі охочі. Потім була церемонія закриття і дружня вечеря. А ще на тому святі молодості сталася подія, котра безпосередньо стосувалася нас. Прапор EUSA із рук голови оргкомітету римського чемпіонату Кармело Ананіа прийняв перший віце-президент Української студентської футбольної асоціації (УСФА) Олег Первушкін (на знімку). Так Рим передав естафету Києву, котрий наступного року прийматиме черговий студентський континентальний футбольний форум.

— Аналізуючи події на турнірі, — каже Олег Аркадійович, — ми дивилися на подію крізь призму студентського Євро—2008.

— І що сподобалося найбільше?

— Саме Вічне місто залишає неперевершене враження. Хоча було мало часу на знайомство з містом-музеєм, зі світовими шедеврами архітектури, видатними пам’ятками історії, але дещо таки вдалося побачити. І на самому чемпіонаті було чимало такого, що варто запозичити. Чудово відбувалися церемонії відкриття і закриття змагань. Сама атмосфера доброзичливості додавала наснаги. Мешкали всі разом у зручному кемпінгу, в добре обладнаних комфортних будиночках. Харчувалися також усі гуртом — снідали в кемпінгу, обідали і вечеряли на комплексі. Заслуговує на увагу організація роботи транспорту. Оце, либонь, і все.

— Що не хочеться повторити?

— Серед основних незручностей назву велику відстань від місця проживання до арен чемпіонату. Щоразу доводилося в один бік їхати 40—50 хвилин, стояти в пробках. Неправильно проведено жеребкування груп. Варто було не чотири команди рейтингувати, а всі. Тоді був би справедливий розподіл за справжньою силою колективів. А то виходило, що в одному квартеті збиралися дуже сильні, у другому — одна сильна, три слабкі команди. Скажімо, суперниками іванофранківців були дуже потужні французи і греки. Такий недосконалий жереб звів докупи інших фаворитів — німців, італійців та іспанців.

Є претензії і до календаря. У футбольному світі користуються шкалою Бергера. Першого дня грають перша й четверта команди, друга і третя. Тут було все навпаки: перші французи на старті зустрілися з іванофранківцями — другими за рейтингом. А мали зіграти останнього дня. Тоді й підсумки, мабуть, були б інші.

Мені відомо, що про суддівство спеціальний кореспондент «Голосу України» докладно писав у своїх репортажах з Рима. Але ще раз скажу, що лише українці Юрій Мосійчук та Олександр Дердо відповідали високому рівневі. З натяжкою можна позитивно оцінити суддю з Греції і дівчину-арбітра з Кіпру. Решта — нульові. У нас таких не допустили б навіть обслуговувати першість району. Не дивно, що наші дістали високу оцінку, а Мосійчук судив фінальний матч чемпіонату між орлеанцями і стамбульцями.

Не дотрималися організатори й вимог УЄФА, що забороняють сумісництво на змаганнях, коли пропонується судити і в полі, і на лінії.

Загострю увагу й на тому, що на турнірі не чергували бригади швидкої допомоги, не було правоохоронців. А виникали випадки, коли й ті, й інші були вкрай потрібні.

Насамкінець про поля. На чоловічому турнірі їх було два. Але про якість їх сумно й говорити. Вигони для випасу худоби — та й годі. І глядачів майже не було.

— Чи запропонуєте учасникам Євро—2008 поля доброї якості і чи забезпечите глядачів на трибунах?

— І не сумнівайтеся, що буде саме так. Ігри відбуватимуться на аренах вузівських стадіонів. А в нас є солідні арени. Ми дуже розраховуємо на підтримку ФФУ та ФК «Динамо» (Київ). Півфінали ми могли б провести на стадіоні імені Віктора Банникова, а фінал — на динамівському. Проведемо відповідну рекламу чемпіонату. Тож глядачі будуть, бо без них змагання мертві. І взагалі попереду ще дуже багато організаційної роботи...

Підсумки римського чемпіонату (чоловічий турнір).

1. Франція. 2. Туреччина (Стамбул). 3. Італія. 4. Росія. 5. Україна (ТУНГ, Івано-Франківськ). 6. Литва. 7. Німеччина. 8. Португалія. 9. Іспанія. 10. Кіпр. 11. Греція (Патри). 12. Греція (Афіни). 13. Україна (МАУП, Київ). 14. Польща. 15. Фінляндія. 16. Туреччина (Анкара).

Рим—Київ.