Олексій Бутенко — знаний на Чернігівщині фермер. Його картоплю навіть продають у супермаркетах Києва. Після розвалу місцевого сільгосппідприємства Олексій Іванович фактично став новим «головою колгоспу»: більшість селян довірили йому свої земельні та майнові паї. І чимало з них працюють у ФГ «Бутенко».

Олексій Іванович, хоч і рахує кожну копійку, останнім часом не перестає по-доброму дивувати своїх односельчан. Минулого року завдяки його ініціативі та серйозному фінансовому вкладу проведено газифікацію 280 осель. А нещодавно до корпункту «Голосу України» зателефонував схвильований сільський голова Микола Бурка:

— Приїдьте подивитися, яку дорогу в центрі села зробив Бутенко!

Нова асфальтівка — ніби й невелика новина в обласному масштабі. Та я знаю, як у деяких процвітаючих на Придесенні господарствах ждуть милості лише від держави, так званих субвенцій з держбюджету! А тут — «фермерська» інвестиція!

... У Дягові Менського району на одній з центральних вулиць ще недавно були суцільні вибоїни. А тепер 550 метрів добротної дороги. Вона радує око. Гордий за неї й Олексій Іванович. Звісно, це солідний подарунок селу: один квадратний метр асфальтівки нині коштує 120 гривень!

— Крім цього, — каже фермер, — водночас відремонтовано 1,5 кілометра сільських вулиць і під’їзд до села 500 метрів. Не тільки я вкладав гроші в цю потрібну справу. Дягівці підтримали заклик сільради зробити село зразковим. Багато людей здали власні кошти на підправку дороги з твердим покриттям. Приміром, Ігор Бурка виділив 1000 гривень, Микола Лесюта — 500, Інна Максименко — 400 гривень. Велику роботу провела школа зі збирання сміття.

Допомагає фермер відновлювати дитсадок. Запускати його планують восени. Колишній дитсадок, який не експлуатувався кільканадцять років, був розграбований. Стояв без вікон і дверей. А сьогодні в ньому вставлено вікна, двері, ведуться опоряджувальні роботи. Допомагає фермеру голова сільгоспкооперативу «Авангард» Володимир Прищепа, який взяв в оренду 150 паїв дягівців. Партнери часто погоджують свої дії.

У селі більшає молодих сімей, які працюють. Тож дитсадок необхідний. Його відновлення дає підставу сподіватися, що у села все-таки є перспектива.

Чернігівська область.

Фото автора.