Факт спалення вщент 28 гектарів озимої пшениці у СТОВ «Мізяківські Хутори» на Вінниччині місцеві жителі розцінюють як зведення рахунків з керівником господарства. Сам він, як і правоохоронці, відмовляється коментувати те, що сталося.

Першою почала гасити вогонь пожежна команда із сусіднього села Стрижавка, яка виїхала за вказівкою ГУМНС. Через 20 хвилин прибув пожежний автомобіль з Вінниці. Тракторист місцевого господарства тим часом проорював смуги, запобігаючи поширенню вогню.

За словами керівника прес-служби ГУМНС у Вінницькій області Олександра Кутового, підпал було зроблено одразу на двох ділянках: на одній згоріло 13 гектарів озимої пшениці, на другій — 15. Відстань між полями — приблизно два кілометри. Співрозмовник не впевнений, що одна людина могла пустити червоного півня одразу у двох місцях.

Коли вогнеборці гасили полум’я, охоронник господарства зупинив місцеву жительку, 1971 року народження, котра якраз поверталася в село з місця пожежі. Жінку бачили інші односельці, котрі прибули на палаюче поле. Саме її — душевнохвору людину, якій лікарі встановили другу групу інвалідності — працівники Вінницького райвідділу міліції затримали як підозрювану у скоєнні цього злочину.

Сільський голова Іван Кокойко уточнив, що пошкоджене вогнем поле належить власникам земельних паїв, які вони передали в оренду місцевому СТОВ «Мізяківські Хутори». Інших подробиць голова не повідомив, мовляв, під час пожежі не був у селі. Керівник господарства взагалі відмовився будь-що коментувати. Так само утримуються від коментарів працівники міліції.

Зате село повниться чутками: нібито напередодні керівника господарства попередили, що спалять «увесь його багатий урожай». Люди переймаються тим, що можуть не отримати зерна або матимуть його менше, ніж це передбачено договором.

— Це не перший подібний випадок у цьому селі, — додає О. Кутовий. — Років п’ять тому я вже виїжджав сюди у складі пожежної команди. Тоді також горіло жнивне поле. Не знаю, чи встановили, хто саме пустив тоді червоного півня, але факт зумисного підпалу був очевидний.

Вінницька область.