Першу нараду новопризначений в. о. голови Миколаївської облдержадміністрації Олексій Гаркуша присвятив ситуації на полях. Необхідність проведення такого зібрання назріла. Суховій, посуха та градобій завдали непоправної шкоди ланам області. Хоча ранні зернові майже зібрано, в середньому кожен гектар дає лише по 11,6 центнера. А найнижча врожайність у Новобузькому районі, який найбільше постраждав від посухи, — 7 ц/га. Але стан справ у сільському господарстві погіршили не тільки погодні умови.

За даними головного управління сільського господарства і продовольства, на Миколаївщині під осінній засів готові 460 тисяч гектарів, що становить 76 відсотків від запланованого. Але, як заявив на нараді керівник області, після детального вивчення звітів та цифр виявилося, що більшість з них — справжня «липа». Тобто деякі райони, намагаючись виконати та перевиконати завдання «з гори», просто займалися приписками. Так, у Врадіївському та Вознесенському інформація недостовірна на 50, в деяких інших — до 30 відсотків. «Зайвих» 14 тисяч гектарів з’явилося у Братському районі, 12 тисяч — у Новобузькому, 11 тисяч — у Новоодеському.

Гостре питання порушив Герой Соціалістичної Праці, керівник племрепродуктора «Степовий» Володимир Погорєлов. Йшлося про так звану паспортизацію тварин. «Сьогодні, — каже Володимир Григорович, — дитину може зареєструвати голова сільради. А бичка — тільки в Києві. Тут якогось «Борьку» треба втримати за роги, щоб причепити на вуха номерки, потім відправити до столиці, аби там писали родослівну. Та ще й заплатити за «паспорт» з власної кишені. В Києві спеціальну службу створили. Якщо не оформлюєш паспорт, погрожують не надати компенсацію.» Із цією проблемою О. Гаркуша пообіцяв розібратися. За його дорученням всі пропозиції і скарги працівників АПК зведені в єдиний пакет, який вже направлено до Міністерства аграрної політики.

Підсумком зібрання стало закріплення за кожним районом працівника головного управління сільського господарства і продовольства області для здійснення контролю за ходом польових робіт. Селекторні наради з проблем АПК відтепер проходитимуть двічі на тиждень.

Фото автора.