Добре відомо, що найзнаменитіші з вінценосних коханців жили довго. Так, Катерина ІІ померла у віці 66 років, Август Саксонський також у 66 років, ну а неперевершений Казанова дожив до 73! Щоправда, був один нюанс, відомий переважно їхнім партнерам, — усі ці особи ду-уже полюбляли цілуватися!

Тож можна порадити й вам: цілуйтеся пристрасно, довго, а головне — часто. І ви позбудетеся не лише стресів, але й багатьох хвороб. Закохані давно здогадувалися про це, а ось учені пояснили це явище зовсім недавно. Канадські фахівці з Монреальського університету переконливо довели, що поцілунок з любов’ю гальмує утворення гормонів стресу й тривоги. А практикуючі медики давно вже рекомендують своїм пацієнтам, особливо хворим на гіпертонію та діабет, частіше цілуватися.

Німці начебто й не бідні люди, і ліків у них вистачає, але й вони туди ж: на одній із вчених рад запропонували долати больовий синдром... за допомогою поцілунків. Утім, мами маленьких діток це і так знають, але вчені тепер радять таким методом користуватися всім, ґрунтовно довівши, що саме поцілунок — найкращі ліки від болю.

А дослідження, які проводилися в Лос-Анджелесі протягом десяти років, засвідчили, що від поцілунку навіть зморшки на обличчі розгладжуються й відбувається таке бажане схуднення. Не вірите? Але наполегливі дослідники підрахували, що під час цього чудесного дійства спалюється 3,8 кілокалорії і задіяно близько 40 лицьових м’язів. Тож цілуйтеся на здоров’я!