Нещодавно «Голос України» опублікував статтю Сергія Мельника «Битва «Укртелефільму» з Держтелерадіо за землю». Матеріал вийшов без коментарів Держкомтелерадіо, але про це трохи згодом. Замість коментаря автор хотів отримати відповідь на низку запитань стосовно комітету та студії «Укртелефільм». Отже, відповіді.
Студія «Укртелефільм» є державним підприємством і перебуває у сфері управління Державного комітету телебачення і радіомовлення України. Згідно із законодавством Держкомтелерадіо уповноважений управляти студією та здійснювати контроль за використанням державних коштів та майна. Причиною звільнення Олега Бійми з посади генерального директора студії стало грубе порушення законодавства та умов контракту. Підставою для цього був акт ревізії фінансово-господарської діяльності студії, проведеної ГоловКРУ, та довідка комплексної перевірки робочої групи Держкомтелерадіо. Перевірками було зафіксовано численні порушення в діяльності підприємства. Приміром, оформлення договорів оренди державного майна за заниженими ставками спричинило несплату державі коштів у сумі близько 150 тис. грн. щомісяця. За нецільовим призначенням лише за однією схемою було використано понад 2 000 000 грн. коштів держбюджету (протягом двох років «Укртелефільм» продавав обласним державним телерадіокомпаніям не новий продукт, а старі архівні матеріали). Порушувалося також трудове законодавство тощо. Отже, зі звільненням О. Бійми, на думку Держкомтелерадіо, відбулася зміна неефективного менеджменту.
Щодо включення підприємства «Фотон» до комплексу студії «Укртелефільм», то ця реорганізація була спрямована на підвищення якості роботи обох підприємств. Метою у даному разі є максимально ефективне та якісне використання можливостей цих державних підприємств. Заяви колишнього керівництва студії про неодмінне банкрутство «Укртелефільму» та «Фотону» є безпідставними. Навпаки, саме зараз вдалося розмістити на «Фотоні» декілька перспективних замовлень на виробництво світлової апаратури, що зупинило тривалу бездіяльність підприємства та зростання боргів.
Найменше в ситуації, що склалася навколо «Укртелефільму», Держкомтелерадіо прагне, щоб через діяльність колишнього керівництва студії постраждав її трудовий колектив. Але, на жаль, працівники «Укртелефільму» так залякані брехнею та наклепами, задурені обіцянками звільненого керівництва, що не хочуть чи не мають змоги розібратися в ситуації. Колишні керівники «Укртелефільму» продовжують чинити протиправні дії, постійно організовують провокації та заважають відновленню нормальної роботи державного підприємства. Всіх, хто висловлює бажання співпрацювати з новим керівництвом студії, вони обіцяють найближчим часом звільнити. На жаль, це є черговим доказом повної байдужості колишнього керівництва «Укртелефільму» до долі студії та її працівників.
Держкомтелерадіо переконаний, що створений шляхом поєднання зусиль «Укртелефільму» та «Фотону» єдиний виробничий комплекс стане конкурентоспроможним та впливовим центром виробництва телевізійної продукції.
А тепер зауваження стосовно заяви журналіста про моє небажання коментувати ситуацію без остаточного перегляду матеріалу та відповідний вихід статті без коментарів Держкомтелерадіо. Можливість ознайомлення з підготованими до друку матеріалами до того, як вони з’являться на шпальтах видання, є звичною та коректною практикою співпраці журналіста та автора. Це дає можливість уникнути будь-яких випадкових помилок. І саме це — окрім, звісно, детального опрацювання матеріалу — дає журналісту змогу не «перечепитися», наприклад, через помилкове написання прізвищ фігурантів статті: мушу зауважити, що головою Держкомтелерадіо сьогодні є Едуард ПруТнік, а не згаданий Сергієм Мельником, мабуть, не менш поважний пан ПруДнік.