Держкомстат повідомив, що в червні обсяги промислового виробництва зросли на 10,4 відсотка. Це на піввідсотка вище за аналогічний показник травня.

Поза тим за підсумками півріччя промисловість знизила оберти з 12,1 до 11,8 відсотка. Зрештою, Мінекономіки, зважаючи на низьку базу порівняння початку 2006 року, очікувало навіть гіршого. А з огляду на те, що на світових ринках спостерігалася корекція цін на експортну сталь (у квітні проти березня вони зростали, тоді як у травні проти квітня вже падали), то експерти в червні не очікували рекордів від металургійної галузі. Зрештою, вони не помилилися. Зростання у 6,1 відсотка — мала втіха. На балансовій нараді представників гірничо-металургійного комплексу перший заступник міністра промполітики Дмитро Колесников констатував нестабільну роботу багатьох металургійних підприємств через простої доменних печей, внаслідок чого недовиконали план з виробництва чавуну. А гендиректор виробничо-господарського об’єднання «Металургпром» Василь Харахулах визнав, що погіршення зовнішньої кон’юнктури почало гальмувати розвиток металургійного сектору. Утім, погіршення кон’юнктури — явище недовготривале, і вже за місяць-другий вона може покращитися знову.

Порівняно з січнем-травнем у першому півріччі загальмували темпи зростання у добувній галузі (з 4,4 до 3,8 відсотка), у деревообробній (з 14,1 до 13,7 відсотка), у хімії та нафтохімії (з 7,1 до 6,6 відсотка). Нарешті (не без впливу погодних умов) вперше від початку року зросло виробництво і розподіл електроенергії, газу та води (0,5 відсотка). За попередніми даними Держкомстату, частка промислових підприємств в енергоспоживанні зросла за півроку до 55,5 відсотка проти 54,4 за шість місяців минулого року. Порадувало машинобудування, яке додало в червні 25,5 відсотка, зберігаючи прискорені темпи виробництва першого кварталу. Це означає, що червневий спад у металургії не позначився на цьому секторі, що сприяє високій динаміці зовнішньої торгівлі (особливо з Росією). Обсяг зовнішньої торгівлі товарами перевищує аналогічний показник минулоріч майже на 35 відсотків, але імпорт зростає ще потужніше. Хоча життя навчило, що на папері експорт може зростати, а товари не перетинати кордони, про фіктивний експорт усі начувані, його висока динаміка передусім зумовлена покращенням світового попиту на метал і хімічну продукцію. Завдяки цьому українська промисловість доволі спокійно адаптувалася до високих цін на енергоносії. Традиційно сильні позиції зберегла і харчова промисловість. Висока динаміка промислового зростання, попри всі виклики, які стоять перед галуззю, зробила вирішальний внесок у зростання ВВП у першому півріччі: за попередніми даними — 7,9 відсотка. Але це не означає, що промисловість уже вийшла на орбіту стабільного зростання. Червень підтвердив, що в разі погіршення світової кон’юнктури українські виробники перші відчують проблеми з нарощуванням обсягів своєї низькоконкурентної продукції.

На жаль, ми й досі гойдаємося на хвилях позитивних очікувань, бо темпи структурних реформ і обсяги інвестицій не адекватні вимогам часу.