Футбол. Рим (Італія). V чемпіонат Європи серед університетів. Матч за третє місце. Університет Чієті (Італія) — МЕСІ (Росія, Москва). 2:0. Фінал. Університет Орлеана (Франція) — Халіг університет (Туреччина, Стамбул). 0:0 (пенальті — 4:3). Цей матч судив Юрій Мосійчук із Чернівців.

Команда Технічного університету нафти і газу з Івано-Франківська на цьому турнірі поступилася лише чемпіонові (0:1) після дводобового переїзду в автобусі і за ганебного суддівства. 57-річний (?) британський арбітр, від якого тхло перегаром, мов із бочки, в буквальному розумінні слова проспав момент, коли нашим забили. Як я вже писав — із положення «поза грою» (метрів із два) та ще й з тумаком у спину нашому гравцеві.

Далі в турнірі команди, як кажуть, здувалися, витрачаючи сили (грати довелося без вихідних п’ять днів). А іванофранківці, навпаки, набиралися сил і додавали у грі. У групі вони зіграли з греками (університет міста Патри) — 0:0 (закінчували матч з двома вилученнями та пенальті в наші ворота, котрий відбив воротар Володимир Іконников) і перемогли команду МЕТУ (Туреччина, Анкара) — 4:0. І посіли в групі друге місце.

У матчі за вихід до півфіналу студенти ІФТУНГ перемогли португальську команду Політехнік Леіріа —2:1. Нарешті в півфіналі переграли суперників з університету міста Шяуляй (Литва) — 2:0. У результаті — почесне п’яте місце, до якого команду привів тренер Сергій Пташник.

Трохи реабілітувалися футболісти МАУП (Київ). Вони під завісу переграли студентів з Анкари — 4:2 і Лазарського університету (Польща, Варшава). 2:0. У підсумку кияни фінішували на тринадцятому місці. Це набагато нижче потенціалу цього колективу, котрий вже був бронзовим призером таких змагань. Але підвела дисципліна.

Під час урочистого закриття чемпіонату президент його оргкомітету Кармело Ананіа передав прапор EUSA Олегові Первушкіну — першому віце-президентові Всеукраїнської футбольної асоціації студентів. Естафету у Рима прийняв Київ, де наступного року проходитиме чемпіонат Європи серед університетів.

Рим—Київ.

На знімку: тріумфатори студентського Євро—2007 — студенти з Орлеана.

Фото автора.