Минулого тижня Конституційний Суд України скасував положення закону про держбюджет, які стосувалися призупинення на 2007 рік виплат пільг, компенсацій і гарантій для населення. До цього рішення КС держбюджет-2007 був мачухою насамперед для інвалідів, учасників бойових дій, дітей-інвалідів, дітей війни. Власне, КС дав урок — урізати соціальні права громадян не має права ніхто.

Поза тим на засіданні уряду було заявлено, що економіка України дозволяє з 1 липня «поділитися» з народом — провести черговий етап підвищення соціальних стандартів. Нагадую, що протягом 2007 року планувалося тричі підвищити мінімальну зарплату в країні: з 1 квітня — до 420 гривень на місяць, з 1 липня — до 440 гривень, з 1 жовтня — до 460 гривень. Розмір мінімальної пенсії з 1 квітня збільшився до 410 гривень, а з 1 жовтня підвищиться до 415 гривень.

Держкомстандарт повідомив також, що за підсумками червня було зафіксовано рекордний за останні сім років рівень інфляції — 2,2 відсотка. У Мінекономіки ж на початку місяця прогнозували червневу інфляцію у межах 0,4—0,5 відсотка. Досі ще жодного разу в червні рівень інфляції не перевищував одного відсотка. Влітку зазвичай ціни завмирали. А от нині на споживчому ринку в червні вони зросли на 3,5 відсотка. Найбільше подорожчали овочі — на 34,8 відсотка. На 13,7 і 12,7 відсотка підскочили ціни на борошно і цукор відповідно. Водночас подешевшали сало, яйця, молоко та сир.

Потішила минулого тижня НАК «Нафтогаз України», яка сповістила про свої наміри наростити видобуток газу на 3—5 відсотків. Уже наступного року видобуток газу компанією перевалить за 20 мільярдів кубометрів, що повністю покриє потреби населення. Залишається лише гадати, якою буде ціна на газ для народу. Можливо, не зміниться за рахунок дотацій?..

Бо нині за газ населення розраховується вельми кволо — на чверть від необхідної суми. З ДК «Газ України» повністю розрахувалося Чернігівська область, до 90 відсотків — Полтавська, на 85 — Запорізька та АР Крим. Задніх пасуть Херсонщина та Закарпаття.

12 липня під час торгів на міжбанківському валютному ринку вартість долара США вперше цього року знизилася до рекордної позначки 4,9980—5,0020 гривні за долар. Це наслідок перевищення пропозиції зелених над їх попитом. Щоб підтримати стабільність ринкового курсу гривні, НБУ викупив надмірну пропозицію по курсу 5,000 гривні за долар. Таку ситуацію на ринку експерти пояснюють можливим припливом валюти напередодні підготовки до позачергових парламентських виборів.

Сподіваємося, що не пустим буде запевнення і експертно-аналітичної групи з питань функціонування ринку нафти і нафтопродуктів і розвитку нафтопереробної промисловості, де головує віце-прем’єр-міністр А. Клюєв. Експерти і аналітики водночас стверджують, що ціни на бензин А-95 не зростатимуть як мінімум до жовтня. Треба віддати належне, що ціна на цей популярний бензин вже другий місяць не зашкалює за 4 гривні 60 копійок за літр. А ціна на дизпальне не перевищуватиме 4 гривні за літр.

І наостанок про тривожне. За даними Держкомстату, на початок червня загальна сума боргів з виплати зарплати в Україні становить 828 мільйонів гривень. Тож і не дивно, що за спожитий газ населення розрахувалось на чверть від необхідної суми.