Фундаментальне соціологічне дослідження «Барометр поколінь» провів єдиний профільний у Німеччині Інститут демоскопії в Аленсбасі-ху. Головний висновок соціологів: сім’я перестає бути полем битви та суперечок між дітьми та батьками.

Тепер у родинах спостерігається майже цілковита ідеологічна єдність між дітьми та батьками в таких основних питаннях, як мораль, секс, політика та релігія. Якщо десять років тому третина молодих людей демонстрували повну незгоду з батьками в цих питаннях, то тепер — тільки вісім.

І ще один досить несподіваний результат досліджень: дедалі більше дорослих відзначають важливість тісних сімейних контактів. Навіть серед молоді й підлітків поширена думка, що немає нічого важливішого, ніж добрі сімейні стосунки.

Піком процесу руйнування архаїчних моделей виховання дітей, коли в батьків переважав авторитарний стиль, стали 70-ті роки минулого століття. Тоді часто-густо спостерігались фізичні покарання. Діти часом залишали свої родини і йшли, як кажуть, у світ, самотужки здобуваючи освіту, роботу. Одне слово, стосунки в сім’ях були здебільшого натягнутими та неприязними.

А от сьогоднішнє дослідження доводить, що «барометр» стосунків у сім’ї показує на «ясно», і навіть підлітки, які завжди відрізняються бунтарством, налагоджують добрі зв’язки з батьками.

Мюнхен.