Футбол. Чемпіонат країни. Вища ліга. 1-й тур.

«Металург» (Запоріжжя) — «Карпати» (Львів). 1:0. 7 500 глядачів. Гол: Кашевський, 27.

«Закарпаття» (Ужгород) — «Таврія» (Сімферополь). 1:0. 5 740. Бундаш, 66.

«Ворскла» (Полтава) — «Зоря» (Луганськ). 1:1. 6 500. Кравченко, 90+2 — Цихмейструк, 15. Вилучено Платонова («Зоря», 67, два попередження).

«Металіст» (Харків) — «Нафтовик-Укрнафта» (Охтирка). 2:0. 7 000. Девич, 22, 88.

«Дніпро» (Дніпропетровськ) — «Кривбас» (Кривий Ріг). 2:0. 5 040. Самодін, 2, Воробей, 88.

«Шахтар» (Донецьк) — «Динамо» (Київ). 1:1. 25 500. Жадсон, 60 — Рінкон, 25. Арбітр — Х. Фандель (Німеччина);

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Чигринський, Кучер, Рац, Дуляй, Гюбшман (Левандовський, 46), Фернандіньйо, Жадсон, Гладкий (Бєлік, 76), Брандау (Маріка, 46). Тренер — Мірча Луческу.

«Динамо»: Шовковський, Гусєв (Бангура, 84), Ващук, Родріго, Несмачний, Михалик, Гіоане, Корреа (Майкл, 90+2), Ребров (Нінкович, 77), Рінкон, Клебер. Тренер — Анатолій Дем’яненко.

«Арсенал» (Київ) — «Металург» (Донецьк). 1:3. 1 000. Жоземар, 59 — Косирін, 29, 73, 87. Незабитий пенальті — Окодува («Металург», 34). Вилучено Распопова («Арсенал», 44, фол останньої надії).

Матч «Чорноморець» (Одеса) — «Харків» відбудеться завтра. Одесити, як відомо, у двох матчах Кубка Інтертото обіграли білоруський клуб «Шахтар» (Солігорськ) — 4:2 і 2:0 — і вийшли до третього кола змагань. Там їхнім суперником буде «Ланс» (Франція).

Звісно, головною подією на старті турніру був поєдинок у Донецьку. Його підсумок — нічия. До речі, «Шахтар» в останніх шести очних поєдинках не може здолати «Динамо». Хоча цього разу він міг і виграти. Потужно бив по воротах динамівців Рац. Якби «не загубив» ворота суперника новобранець гірників Олександр Гладкий, підопічні Луческу могли досягти бажаного. Але — не судилося.

Однак і кияни діяли впевнено і поступатися також не збиралися. Зокрема, були шанси забити ще в Гіоане, Рінкона. Та й останнє слово могло залишитися за гостями. Вже у компенсований час гостра атака, навіс із правого флангу, Рінкон скинув м’яч на новачка «Динамо» Ісмаеля Бангуру. Однак гвінеєць уразити ворота не зумів, а точніше, йому перешкодив це зробити голкіпер суперника.

Ми навмисне не наводимо слова тренерів обох клубів на післяматчевій прес-конференції. Повірте, нічого нового вони не сказали.

Тим часом колишній гравець гірників, нападник збірної України Андрій Воробей свій дебют у «Дніпрі» відзначив забитим м’ячем. Вітаючи Андрія з почином, побажаємо йому результативної гри і в новому колективі, і в національній команді.

Варто звернути увагу на те, що три м’ячі «Арсеналові» в Києві забив Олександр Косирін. Донецький «Металург» здобув переконливу перемогу. Однак наставник «канонірів» Олександр Заваров не утримався від критики на адресу суддів. До речі, київський матч судив Ігор Подушкін із Харкова.

Успішно вдома зіграло «Закарпаття», котре повернулося до вищої ліги. Вдома ужгородці «розкусили» такий міцний «горішок», як «Таврія».

Утім, це лише початок і не вдаватимемося до серйозного аналізу. Він просто неможливий. Адже попереду величезна дистанція. І ми неодмінно станемо свідками цікавих подій і різних несподіванок.

На знімку: зустрічі «Шахтаря» і «Динамо» — завжди гостра і непримиренна боротьба.

Фото прес-служби ФК «Шахтар» (Донецьк).