Кризова ситуація на вітчизняному ринку м’яса, яка склалася через використання «тіньових схем» під час імпорту м’яса та субпродуктів, призводить до істотного скорочення поголів’я «п’ятачків».
За січень—червень нинішнього року сільгосппідприємствами реалізовано на забій 585 тисяч тонн худоби і птиці в живій вазі, що на четверть більше, ніж за аналогічний період минулого року. Зокрема, зростання виробництва свинини становить 42,6 тисячі тонн, тобто на 45 відсотків більше, ніж за перші шість місяців 2006-го. Проте ситуація для вітчизняних виробників м’яса постійно погіршується. З початку року ціни на основні види фуражних культур і готові комбікорми зросли на 40—50, енергоносії — на 40 відсотків. Водночас на 15—20 відсотків знизилась закупівельна ціна на велику рогату худобу, свиней та птицю.
Але не це найбільша загроза галузі. Головним дестабілізуючим чинником, ішлося під час учорашньої прес-конференції в Києві, є стрімке зростання обсягів увезення до нашої країни м’яса та м’ясопродуктів низької якості за демпінговими цінами з використанням різних «тіньових схем». Так, у січні—червні імпортовано 110 тисяч тонн м’яса і м’ясопродуктів, що майже на 40 відсотків більше, ніж за відповідний період минулого року. З цього обсягу «чистий» імпорт становить лише 4 відсотки. Решта завезено з використанням «пільгових схем», тобто без сплати мита та ПДВ. Так, за давальницькими операціями до країни потрапило 42,9 тисячі, через території пріоритетного розвитку та вільні економічні зони — 63 тисячі тонн. Державний бюджет недоотримав півмільярда гривень податків.
Треба зазначити: це — проблема не сьогоднішнього дня. Кабмін вже намагався приструнити «тіньовий експорт» своєю постановою № 619 від 13 квітня нинішнього року. Документ забороняв ввезення окремих видів давальницької сировини, зокрема м’яса і харчових нутрощів, до 1 вересня 2007 року. Та дію тих пунктів урядової постанови, які увімкнули червоне світло на шляху неконтрольованого імпорту, зупинив суд. Представники Феміди зробили це, відгукнувшись на клопотання однієї із зацікавлених продовольчих компаній, яка і бізнесує на ввезенні закордонного м’яса та субпродуктів.
Українські виробники м’яса звернулися з відкритим листом до Президента, Прем’єр-міністра, секретаря Ради національної безпеки та оборони, голови Вищої ради юстиції з проханням утрутитися в ситуацію.