У досі спокійному в усіх відношеннях Радивилівському районі на Рівненщині ситуація кардинально змінилася. Громадськість збурило призначення 23 травня, саме напередодні президентських виборів, на посаду голови Радивилівської РДА 31-річного місцевого підприємця — свободівця Володимира Кондика.

Рада громадських організацій Радивилівського району своє несприйняття цього призначення мотивує тим, що, мовляв, кандидатура Володимира Кондика не погоджена з громадою (вона висувала на цю посаду попереднього голову РДА Анатолія Грисюка, який пройшов люстрацію). Ще один аргумент: ВО «Свобода», на думку ради громадських організацій, не користується великою підтримкою у районі, бо на нещодавніх президентських виборах кандидат від цієї політичної сили набрав на Радивилівщині трохи більше трьохсот голосів ( у районі понад 21 тисяча виборців).
Свою позицію рада громадських організацій району намагалася висловити голові Рівненської ОДА Сергію Рибачку, двічі запрошувала керівника області у район, але він так і не приїхав сюди.
Відтак рада громадських організацій Радивилівського району склала заяву до новопризначеного голови Радивилівської РДА Володимира Кондика, в якій попросила його не приступати до виконання своїх обов’язків і написати заяву про звільнення, оскільки громада не визнає його головою РДА. Цю заяву вручили свободівцю.
«Ми категорично заперечуємо кулуарне квотно-партійне призначення посадовців без узгодження з представниками місцевих громад. Для моральних, професійних кадрів має бути відкрите «вікно можливостей» подати свої кандидатури на наперед оголошені посади (від голови РДА і до будь-якої іншої керівної посади) із чітко зазначеними критеріями оцінки професійності. Всі кандидати мають пройти люстраційний процес через громадське обговорення із залученням громадськості: представників місцевих громад, громадських організацій, громадської ради Радивилівщини. Посадовці, включаючи депутатів, які десять останніх років працювали в системі влади, обов’язково повинні скласти публічні звіти про свою діяльність, громадськість має оцінити їхню моральність, професійність. Вибір кращого кандидата має відбуватися на основі відкритого змагання ідей, концепцій та підходів до сфери їх відповідальності... Ми вимагаємо від новообраного голови РДА не приступати до виконання обов’язків голови РДА та написати заяву про відставку. У випадку невиконання наших вимог будемо вдаватися до акцій громадянської непокори до повного їх виконання. Ми також вимагаємо від обласної влади обов’язкового попереднього узгодження кандидатів на керівні посади в районі із громадськістю району. Ми застерігаємо ВО «Свобода» від узурпації влади в районі. Узурпатори в Україні погано закінчують свій шлях», — йдеться у заяві ради громадських організацій Радивилівського району, переданій Володимиру Кондику.
Олександра ЮРКОВА.
Рівненська область.