Насадження в Херсоні стають жертвами благоустрою та розвитку міста. Захисту для них херсонські «зелені» шукають під дахом Феміди.

Голова обласного відділення асоціації «Зелений світ» Петро Буянов налаштований рішуче: зневірившись у спробах переконати керівників міста та області «по-людськи» ставитися до природи, поборник «зелених» прав звернувся на їхні дії з позовом до суду.

— Терпець увірвався після того, як керівник обласного управління екології Олександр Вєтров дав дозвіл на підготовку документації та наступне знесення 150 дерев у «спальному» Таврійському мікрорайоні, — розповідає Петро Маркович. — Адже цьому району міста й так випала нелегка доля: закладений тут парк спіткала перебудова в державі, часи були такі, що озелененням ніхто не переймався, тож посаджені дубки та клени вижили, всупереч обставинам, і вже стали давати тінь та зелений затишок мешканцям бідного на зелень Таврійського. Аж тут — розвиток бізнесу, нові проекти. Звичайно, супермаркети — річ корисна, але коли під їхнє будівництво зрізують дерева — важко мовчати. Скільки кленів та лип полягло під фундаментом гігамаркета на вулиці 49-ї Гвардійської дивізії! І ось нині новий документ. Але ж площа в 6 тисяч квадратних метрів, де мають зрізати дерева, генеральним планом міста та депутатами Херсонміськради ще чотири роки тому визнана парком! — не вгамовується Петро Буянов.

І готує ще один позов до суду. А заодно й звернення до Верховної Ради, Генпрокуратури та Президента. Також «зелений» активіст протестує проти призначення на посаду керівника обласної екологічної інспекції Павла Кулика, що донедавна обіймав посаду директора консервного комбінату.

Так, дерев у Херсоні меншає, особливо в центрі міста. Переростаючи у ділові квартали, їхні мешканці позбуваються тополь та платанів — щоб не заважали будівництву та парковкам біля «крутих» офісів. До слова, істотна деталь: усі вони зносяться, як правило, у вихідні дні. Журналістам відомі непоодинокі випадки, коли мешканці, а найчастіше це буває саме в Таврійському мікрорайоні, буквально лягали під колеса бульдозерів, захищаючи кожну живу рослинку, кожен метр території, щоб не пустити у двір стоянку чи заправку... Такі «бої» нещодавно були на вулиці 200-річчя Херсона, ще раніше — на вулиці Карбишева. Зате з якою радістю телефонували до редакції ті, кому вдалося витримати облогу! Не всім це вдалося — хоч як боронилися мешканці дев’ятиповерхівки на Перекопській, а таки «виросла» під їхніми вікнами автозаправка.

Начебто й добре, що бізнес в місті розвивається, набувають сучасного вигляду старі будівлі, облаштовується територія навколо них, але ж... якою ціною!

Пригадується один з прийомів «під дубом» у парку імені Леніна, який прямо на свіжому повітрі влаштувала для херсонців міська влада. «Знаєте, чимало осіб звертаються із запитанням, як знести дерева, котрі заважають будівництву, — розповідав співробітник міськвиконкому, що приймав відвідувачів. — Але жоден з них, на жаль, не запропонував взамін посадити хоча б одне дерево»...

Норма ст. 44 Земельного кодексу відносить регіональні ландшафтні зони, до яких ми зараховуємо і парк в Таврійському, до природно-заповідного фонду, — каже адвокат у нинішній судовій справі херсонських «зелених» Сергій Скриль. — Використання цих земель передбачає особливий правовий режим, що вимагає збереження зелених насаджень, оскільки вони створюють благодатне навколишнє середовище. Ми вважаємо, що дії відповідача фактично призведуть до погіршення стану довкілля.

Отож дорогу бульдозерам «зелені» спробують перетнути за підтримки Феміди. А якщо не вдасться? Знову під колеса?..