Коли торік після завершення виборчої кампанії постало питання про вибори голови, депутати районної ради довго не роздумували. Пост довірили Дмитру Папуші (на знімку), людині, знаній в районі, а головне —досвідченій. І не помилилися: звітувати перед земляками Дмитру Стратійовичу є про що. «Нашому голові притаманна виключна риса — загострене відчуття новизни», — довелося почути від людей у Великій Лепетисі.

«Що можете сказати про свого голову районної ради?» —запитала у перехожого дорогою до місцевого «білого дому». «Доступний чоловік, не відгороджується від людей, до нього завжди можна підійти зі своїми проблемами», — ні на хвильку не задумуючись, відповів чоловік. Справді, у приймальні чекали люди, яких запевнили, що хоч офіційно день і не прийомний, голова їх прийме неодмінно.

Район не віднесеш до економічно «просунутих». Проте Дмитро Папуша не скаржиться, як дехто з керівників. Навпаки, переконаний: депутатський корпус працює якщо не на «п’ятірку», то принаймні на «четвірку з плюсом». Головне, що, попри політичні «відтінки», депутати в центр своєї діяльності ставлять людину.

«Адже тут усі свої, всі тебе знають і ти змалечку на видноті, — каже один із депутатів райради. — Це ж не те, що в обласній раді: пообирали людей, які в районах і не були ніколи, не кажучи про те, що в село й ногою не ступали. А беруться розв’язувати проблеми селян. А тут як не будеш працювати на совість — ярлик прилипне і до тебе, й до дітей, і до внуків».

Справді, найперше, що впадає в очі в усіх розроблених районною радою програмах, — це турбота про людей. Чи то йдеться про медичне обслуговування населення, чи то про нещодавно зірваний від стихійного лиха міст на місцевій водоймі.

Чимало особистих зусиль доклав Дмитро Папуша, щоб земляки не потерпали від незручностей, доки «вибили» для мосту державні кошти: понад два мільйони гривень — сума для місцевого бюджету непосильна.

— Адже люди судять про роботу влади саме з таких конкретних справ, а не тих захмарних обіцянок, що «колись там буде», — каже голова. — Депутатська діяльність — це особлива ланка роботи. Саме в ній забезпечується основна функція ради як представницького органу — взаємозв’язок з виборцями, з населенням. Хоча в раді представлені сім блоків і партій, перед усіма одна мета — спільно діяти, разом вирішувати проблеми, піклуватися про зміцнення економічного та духовного потенціалу нашого краю.

Під пильним поглядом депутатів — районна програма «Здоров’я нації», на яку щорічно збільшують фінансування саме з районного бюджету.

З ініціативи голови депутати запровадили виїзні засідання, де на місцях, безпосередньо в громадах, розглядають найнагальніші питання.

А роботу районного комунгоспу у Великій Лепетисі обласна рада визнала такою, що заслуговує на увагу та вивчення для впровадження досвіду.

Херсон — Велика Лепетиха.

Фото автора.