Футбол. Рим (Італія). V чемпіонат Європи серед університетів.

Другий ігровий день нічого втішного нам також не приніс. Українські футболісти, на жаль, стали головними дійовими особами грандіозного скандалу. Щоправда, все почалося з того, що арбітр зустрічі команд МАУП (Київ) і «Університет» (Кіпр) поляк Андре Джевула фактично ще не встиг набути належної кваліфікації. І помилок він наробив стільки, що все закінчилося бійкою, в котрій участь узяли всі гравці, і запасні також.

Йшла остання хвилина. До речі, наші грали в меншості, бо з поля на 55-й хвилині цілком справедливо вилучили Юрія Галюка. Кіпріотам останньої миті таки вдалося реалізувати перевагу і забити переможного м’яча. Рахунок став 2:1 на їхню користь. Отут маупівці геть розперезалися і почали кулаками доводити свою правоту.

Терміново під головуванням президента EUSA (Європейський союз студентських асоціацій) Альберто Гуальтієрі відбулося засідання оргкомітету чемпіонату. Заводіїв бійки і найактивніших її учасників — Юрія Галюка, Сергія Гайдамака, Вадима Костяного, Олександра Мізька — дискваліфіковано до кінця турніру.

А от команда ІФТУНГ не хуліганила, а навпаки, сама стала жертвою суддівського свавілля. Протягом зустрічі прикарпатці мали величезну перевагу над командою університету з міста Патри (Греція). Принаймні Ігор Худоб’як міг забити двічі. Та і в інших наших гравців були нагоди відзначитися. Але, на жаль, у першому таймі не забили. А після перерви іспанський арбітр Джеїм Гарсіа Канас (зовсім посередній початківець) почав методично нищити українську команду. І не за чиєюсь вказівкою, а через гидкий характер і головне — невміння.

Він незаслужено вилучив з поля трьох іванофранківців. Та ще й пенальті «висмоктав з пальця». Однак таки є справедливість, і з її допомогою Володимир Іконников узяв намертво той одинадцятиметровий.

Цікаво, що навіть усімох (маю на увазі польових гравців) галичани продовжували диктувати умови грекам, котрі весь час качалися по полю, симулювали, верещали, мов навіжені. Наші могли навіть забити. А головне, що вони витерпіли всі приниження і не піддалися на провокації суперників ні на полі, ні за його межами. В їдальні під час обіду греки чіплялися до Худоб’яка, кремезного парубка, котрий сам упорався б із половиною грецької команди. Але той не дав волі емоціям. І за це йому та іншим нашим футболістам подякував пан Гуальтієрі.

А вчора на турнірі був третій ігровий день у групах. ІФТУНГ — МЕТУ (Туреччина, Анкара). 4:0. Усі м’ячі забив Ігор Худоб’як. МАУП —Політехнік Леіріа (Португалія). 0:1.