Учора відбулася всеукраїнська нарада міських голів «Впровадження адміністративно-територіальної реформи в Україні». У ній взяли участь представники посольств Швеції, Норвегії, Литви, Польщі та Румунії, а також міські голови, які представляли різні куточки нашої країни. Не приїхали на нараду лише донеччани. За словами головуючого на зібранні директора Інституту суспільної трансформації, професора Олега Соскіна, встановити контакт хоча б із одним представником Донецького регіону не вдалося. Він пов’язує це із певним тиском на міських голів.

Як зазначив у своїй промові Олег Соскін, проведення наради стало невідворотним, адже з боку верхівки влади спостерігається пасивність до впровадження адміністративно-територіальної реформи. Як приклад, він навів звернення до Президента з проханням провести широку відкриту та прозору дискусію з питань реформи місцевого самоврядування. У відповідь було отримано повідомлення, що при Президентові створено консультативний і дорадчий орган — Раду міських голів. Однак, на думку учасників вчорашнього зібрання, ця структура діє лише формально.

Яскравою ілюстрацією байдужості з боку влади до регіональних проблем стало те, що із запрошених на всеукраїнську нараду представників різних політичних сил відгукнулися лише бютівці. На зібрання від блоку завітала народний депутат Ольга Боднар. У ході дискусії міський голова Фастова Володимир Тимофієв зазначив: «Чим більше ми домовляємося з політиками, тим менше залишається грошей у кишені міста». Він наголосив, що нині місцеві бюджети і так практично не мають статей власного доходу і повністю залежать від центру. Водночас для проведення реформи співпраця із депутатами необхідна.

Спеціально організована експертна група розробила своє бачення змін до Конституції України. Серед основних завдань — створення дворівневої моделі управління, яка передбачає ліквідування такої ланки, як районний центр. А також відведення у комунальну власність органів місцевого самоврядування об’єктів рухомого і нерухомого майна, доходів місцевих бюджетів, інших коштів, землі, природних ресурсів тощо. Комітет всеукраїнської ради міських голів із проведення адміністративно-територіальної реформи працюватиме над вивченням цих та інших проблем до вересня (саме на цей період заплановано проведення другої наради).

На знімку: волочиський міський голова Галина Чорна.

Фото Дмитра ЛАРІНА (Укрінформ).