Якщо вірити Мінагрополітики, у країні намолочено 7,2 млн. тонн зерна з площі 3,9 млн. га. Середня врожайність катастрофічно низька — 18,4 центнера з гектара, тоді як торік у цей час збирали майже 26 центнерів на круг.

Не радують і погодні прогнози. В Одеській, Херсонській, Миколаївській областях зберігається атмосферно-ґрунтова посуха. Аналогічна ситуація на півдні Кіровоградської, Дніпропетровської і Запорізької областей. «Дощі якщо і були, то... дуже локальні, і часто з градом і шквалами. Від них — більше шкоди, ніж користі», — повідомила начальник відділу агрометеорології Гідрометеоцентру України Тетяна Адаменко «АПК-Інформу». Така погода продовжує негативно впливати на стан пізніх сільгоспкультур у південних областях, призводить до зниження врожайності. Зокрема, у деяких районах відзначають проблеми з формуванням кошика соняшнику. Загалом на півдні України посіви цієї олійної культури на 30-40 см нижчі, ніж на цей період минулого року. Така сама ситуація і з кукурудзою.

Водночас у Житомирській, Волинській, Рівненській, на півночі Хмельницької і Тернопільської областей навпаки випала дво-тримісячна норма опадів. «Там багато полів позаливало і поламало рослини. Наприклад, у Маневичах, Любешові Волинської області. Три дні йшла злива», — зазначила Т. Адаменко.

Оптимальна кількість опадів, а, відповідно, і найкращий стан посівів пізніх сільгоспкультур —у Київській і Черкаській, а також у деяких районах Харківської, Вінницької, Полтавської і Дніпропетровської областей. За прогнозами Гідрометеоцентру, у найближчий час ситуація істотно не зміниться. Після деякого похолодання з невеликими дощами знову відновиться суха і жарка погода.