Учора відбулася акція, мета якої — збереження Андріївського узвозу як культурного осередку Києва. Зі своїми вимогами співробітники тамтешніх музеїв, галерей і майстерень разом з просто небайдужими людьми та опудалом олігарха-корупціонера попрямували до стін Подільської районної ради.

— Ми вимагаємо, — каже художник Петро Гончар, — переглянути концепцію розвитку узвозу. Зараз з нього виселяють усі галереї та музеї. Місця, де проходить основне культурне життя столиці, фактично не буде. Організатори акції планують стояти на своєму до останнього. Євген Карась, керівник Асоціації діячів сучасного мистецтва, переконаний: інакше й бути не може. Мовляв, культурні цінності та ідеали — це найголовніше, що ми маємо. «Ми не хочемо жити за тими законами і з тими цінностями, які нав’язує нам сьогоднішня влада», — переконує пан Карась.

Акція, що відбулася, не остання. Як стало відомо, вже найближчим часом планується створення штабу для боротьби з рейдерством стосовно осередків і діячів культури. Його члени вестимуть моніторинг ситуації і готуватимуть наступні акції під конкретні дії влади.

— Тому зараз, — каже Євген Карась, — нам необхідно акумулювати всі сили, зокрема суспільні, для розв’язання цієї проблеми.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.