Мистецько-екологічний фестиваль «Біле озеро», що його щороку проводить на Рівненщині Республіканський культурно-освітній центр «Молодь України», звичайно ж, ставить благородні цілі: розширення дружніх стосунків із молоддю сусідніх держав, пропаганда здорового способу життя і запобігання негативних проявів у молодіжному середовищі, формування в молодого покоління екологічного мислення, почуття любові до природи та рідного краю.

Але щодо любові до природи, то виходить навпаки. Адже після фестивалю місцевим комунальним службам доводиться чимало попрацювати, щоб очистити береги цієї водної перлини Полісся від сміття, залишеного глядачами. Останні вважають нормою мити посуд в озері синтетичними засобами, рубати дерева в прибережно-захисній смузі, розкладати багаття, розпивати спиртні напої... А п’яні, як відомо, за собою не прибирають. При такому скупченні народу весь штат екоінспекції області не справляється з порушниками.

До речі, кількість відпочивальників на Білому озері у дні фестивалю перевищує всі норми, хоча й кожна водойма має межу антропогенного навантаження. І навіть без фестивалю цей показник уже перевищено. Один з доказів -стан води у Білому озері. За даними санепідемстанції, колі-індекс (рівень фекального забруднення) у ті дні становив 240000 одиниць при нормі 5000.

Зважаючи на те, що проведення фестивалю в попередні роки засвідчило значний негативний вплив на довкілля, депутати Кузнецовської міської ради запропонували провести його не на Білому озері, а в місті Кузнецовську. Тим паче, що з 6 липня 2006 року Біле озеро й територія навколо нього ввійшли до складу Рівненського природного заповідника. А статус заповідника виключає проведення в ньому будь-яких масових заходів, тим більше фестивалю (стаття 16 Закону «Про природно-заповідний фонд України»).

Але організатори фестивалю, схоже, не зважають на це. Вже розсилають запрошення на фестиваль службовим особам, розробили карту-схему розміщення сцени, назвали дату і місце проведення: 29—30 липня цього року на березі Білого озера.

Тим часом кузнецовські депутати повідомили про проблему секретаріат Президента і Кабмін, органи виконавчої влади Рівненщини, прокурора Рівненської області В. Баганця, міжрайонну природоохоронну прокуратуру. Але поки що лише голова Рівненської облдержадміністрації Віктор Матчук висловив підтримку ідеї проведення фестивалю в Кузнецовську, а не на Білому озері. Сподіваємося, що й інші високі посадові особи держави скажуть своє слово на захист унікального озера, яке перебуває під охороною держави.

Рівненська область.