Про це вчора заявив Голова Верховної Ради України Олександр Мороз під час перебування в Маріуполі.

Виступаючи на зустрічі із активом ВАТ «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча», керівник парламенту попередив про небезпеку ревізії Конституції, яку намагається провести Президент України. На думку Олександра Мороза, за красивими фразами про позбавлення депутатської недоторканності і скорочення кількості депутатів «схована реальна узурпація влади, яку допустити не можна». «Президент просто хоче повернути собі право призначати Прем’єр-міністра, Генерального прокурора, голову Національного банку», — зазначив Голова Верховної Ради.

Олександр Мороз вважає, що складну політичну ситуацію у країні створено штучно, бо «деякі опозиційні політичні сили борються за владу»: «Вели півроку дискусії про проведення виборів. Я вважаю, що це —авантюра, і нас у цю авантюру втягнули», — сказав він. Голова парламенту висловив упевненість у тому, що на позачергових виборах соціалісти подолають прохідний бар’єр і будуть представлені у Верховній Раді.

Під час робочої поїздки до Донеччини Олександр Мороз узяв участь в урочистостях з нагоди пуску після капітального ремонту доменної печі на Маріупольському металургійному комбінаті імені Ілліча. Голова Верховної Ради розбив символічну пляшку шампанського об корпус печі і поспілкувався з доменниками. Керівник парламенту також побував на державному підприємстві «Маріупольський морський торговий порт», де ознайомився з результатами реконструкції причалу. Цікавився Олександр Мороз і об’єктами соціальної сфери великих підприємств, відвідавши санаторій-профілакторій ВАТ «Азовмаш» та профілакторій «Чайка» металургійного комбінату імені Ілліча.

Професійне свято — День металурга — «іллічівці» зустріли новими досягненнями: за півроку випущено товарної продукції майже на 8,5 мільярда гривень. Металурги виробили понад 6 мільйонів тонн агломерату, 2,7 мільйона тонн чавуну, близько 3,5 мільйона тонн сталі, 2,8 мільйона тонн гарячого прокату, понад 60 тисяч тонн труб. Триває масштабна реконструкція підприємства, спрямована насамперед на впровадження енергозбережних технологій і зменшення обсягу використання природного газу.

Як повідомив народний депутат України, голова правління комбінату Володимир Бойко, за перше півріччя цього року підприємство отримало прибуток у розмірі 50 мільйонів гривень. Передбачається, що за рахунок прибутку буде підвищено заробітну плату працівникам (нині середня зарплата на комбінаті становить 2130 гривень на місяць). Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча є одним із найбільших платників податків у Донецькій області: за півроку платежі до бюджету та державних фондів становили майже 740 мільйонів гривень.