На суддів здійснюється внутрішній тиск. Про це стало відомо вчора на прес-конференції діючих представників суддівського корпусу. Насамперед зазначимо, що мова йшла передусім про районний суд міста Сімферополя. Тамтешні служителі Феміди привселюдно повідомили факти тиску та переслідування з боку представників вищої апеляційної інстанції. Микола Шильнов, заступник голови Залізничного районного суду м. Сімферополя, зізнався, що наважитися на проведення прес-конференції було непросто. Мовляв, вибороти справедливість хотіли передусім у залі суду.

— У травні я звернувся з офіційною заявою до Голови Верховного Суду України, до Вищої ради юстиції та в секретаріат Президента, — каже Микола Шильнов. — У мене є всі повідомлення про отримання моїх заяв. Але до сьогодні звернення не розглянуті і рішення за ними не прийняті.

Відведений законодавством термін для розгляду вже закінчився. Тож боротися з корупцією в суддівських лавах вирішили публічно.

Останні декілька років, за словами пана Шильнова, на нього та на його колег чиниться постійний тиск. Суддя заявляє, що під час розгляду конкретних справ його викликають до кабінетів і «рекомендують» прийняти рішення, що різко розходяться із законними нормами. Так, виявляється, було зі справою про вибори міського голови Сімферополя 2006 року.

— Від мене, — розповідає Микола Шильнов, — вимагали винесення незаконного рішення стосовно призначення повторних виборів. Я відмовився, бо це аж ніяк не було в межах моїх повноважень. На що на свою адресу почув пораду-погрозу: «Подумайте, як ви далі працюватимете».

Автор погроз свої обіцянки виконав. І вже в січні цього року до кваліфікаційної комісії суддів було направлено подання про притягнення Миколи Шильнова до дисциплінарної відповідальності. Начебто підставою для цього стало порушення суддею чинного законодавства під час розгляду чергової справи. У документі також обумовлювалась «міра покарання» — звільнення з посади.

— До речі, — уточнює пан Шильнов, — усі прийняті мною рішення у справі, на яку посилаються у поданні, набрали законної сили і не були змінені вищими інстанціями.

У схожій ситуації опинилися і Ігор Поєдинок з Юрієм Шофаренком, судді Залізничного районного суду м. Сімферополя. І це, переконані промовці, далеко не весь список. Найбільше бентежить те, що здійснюється на них внутрішній тиск. Тож, підсумовує пан Поєдинок, для реформування судовій системі Україні потрібне самоочищення та професійне відродження.

На знімку: суддя Микола Шильнов, суддя Сімферопольського райсуду АР Крим Юрій Шофаренко.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.