Законопроект про захист професійної діяльності журналістів готується в Кабінеті Міністрів за дорученням прем’єра Віктора Януковича. Про це вчора заявив віце-прем’єр Дмитро Табачник. Документ, за його словами, уточнюватиме норму, що дає змогу представникам четвертої влади не розголошувати джерело інформації.

Проект усуне колізії і різночитання стосовно права журналістів на нерозголошення даних про джерело інформації.

Проект закону також передбачає соціальні гарантії професійної діяльності журналістів: охорона праці, страхування, врегулювання питань рівня заробітної плати з урахуванням специфіки професійної діяльності журналістів, соціальні гарантії пенсійного забезпечення журналістів комунальних ЗМІ.

«Визначається методика надання журналістам, які проживають у сільській місцевості, права на безоплатне користування житлом, опаленням і світлом», — зазначив

Д. Табачник.

Крім цього, законопроект про захист професійної діяльності журналістів передбачає розширення прав журналістів на акредитацію, створення рівних умов для акредитації.

Цей документ, за словами віце-прем’єра, «є одним із кроків з реалізації заходів на виконання плану дій Україна—ЄС, затверджених розпорядженням Кабінету Міністрів».