У Миколаївській області новий керівник регіону. Президент призначив Олексія Гаркушу, депутата обласної ради тимчасово виконуючий обов’язки голови ОДА. А його попередника голову облдержадміністрації Олександра Садикова звільнено з посади у зв’язку з переведенням на іншу роботу — він став заступником голови Ради національної безпеки і оборони України.

Олексій Гаркуша — людина в області відома. З 1999-го по 2004 рік він уже працював головою облдержадміністрації. «Його призначення, — сказав заступник глави секретаріату Президента Віктор Бондар, — це визнання професіоналізму, авторитету і досвіду Олексія Миколайовича. В умовах, коли Президент України вийшов з ініціативами про пріоритет політики соціальних реформ, рішення про нового голову облдержадміністрації видається логічним і обґрунтованим. У період його керівництва область досягла хороших результатів, які збереглися і дотепер».

Про своє бачення розвитку області розповів Олексій Гаркуша в ексклюзивному інтерв’ю «Голосу України».

Президент поставив переді мною чіткі і конкретні завдання. Насамперед упорядкувати систему кадрів у області. На жаль, саме через прорахунки в цьому питанні, до керівництва багатьох районів прийшли непрофесіонали, люди непідготовлені і безвідповідальні. І в цьому — причина багатьох негараздів. Тож, певна річ, необхідно розв’язати цілий клубок проблем, пов’язаних із суднобудівною сферою. У нас три суднобудівні заводи й у кожного з них більшою чи меншою мірою є труднощі. Критична ситуація склалася в сільському господарстві. Посуха цього року знищила велику частину врожаю і зараз важливо не допустити кризи в АПК.

— Як ви вважаєте, ваше призначення має політичні мотиви?

— Я взагалі хотів би «забути» про політику. Сьогодні політична складова в суспільстві гіперболізована. Люди стомилися від політики і хочуть нормально працювати і заробляти, виховувати дітей, зрештою, радіти життю. Тому у своїй роботі за основу візьму саме питання нормального життєзабезпечення, поліпшення соціально-економічного стану області, а отже, і життя людей.

— Могли б ви оцінити роботу колишнього керівника Олександра Садикова?

— Без коментарів. Я не хочу і не ставитиму оцінки іншим. Оцінювати треба тільки себе і свою роботу. А взагалі треба чути думки людей. До речі, Президент поставив завдання не рідше як один раз на тиждень бувати в населених пунктах області, зустрічатися з людьми. Мені ця позиція близька. Це було і залишиться одним із найефективніших методів роботи.

Олена ІВАШКО.

* * *

А напередодні Президент Віктор Ющенко призначив тимчасово виконуючим обов’язки голови державної адміністрації в Чернігівській області Володимира Хоменка.

Глава держави звільнив Миколу Лаврика від обов’язків голови державної адміністрації в Чернігівській області, задовольнивши його прохання. Нагадаємо, ще минулого місяця позачергова сесія Чернігівської облради звернулася до Президента й Прем’єр-міністра з проханням відхилити відставку Лаврика.

Заступник глави секретаріату Президента України Віктор Бондар окреслив основні завдання, які постають перед новим керівником області. Це передусім: проведення повної інвентаризації всіх інвестиційних проектів області, впровадження у життя соціальних ініціатив глави держави, налагодження більш плідної співпраці з малим та середнім бізнесом, забезпечення проведення на Чернігівщині чесних і прозорих виборів.