Це можливе в результаті відновлення державного контролю над ЗАТ «Укртатнафта»

НАК «Нафтогаз України», за повідомленням прес-служби, вже зосередила у себе 61,346 відсотка акцій «Укртатнафти». Отже, це дає підстави для зміни її менеджменту.

Як відомо, «Укртатнафті» належить Кременчуцький нафтопереробний завод — донедавна (принаймні до середини 90-х років) базове підприємство країни з переробки вуглеводнів.

Відтоді, як заводом на рівні акціонерного капіталу почали опікуватися підприємці з Татарстану, яким належало більш як 55 відсотків акцій ЗАТ, Кременчуцький НПЗ поступово здавав позиції з обсягів виробництва і технічного переозброєння на користь Лисичанського НПЗ, а НАК «Нафтогаз України» втрачав вплив в управлінні компанією. Терпець НАКові урвався у травні цього року. Тут обіцяють відновити паритет в управлінні компанією і на цій основі створити надійний важіль ринкового регулювання на ринку нафтопродуктів. НАК «Нафтогаз України» планує грунтовно модернізувати Кременчуцький НПЗ, «доозброївши» підприємство устаткуванням ізомеризації, з гідроочищення бензинів і дизпалива.

Чи можлива «мирова угода» між конфліктуючими акціонерами? Навряд, хоча, подейкують, віце-прем’єр Андрій Клюєв не проти. Схоже, за консолідацією контрольного пакета акцій «Укртатнафти» в державних руках треба чекати розірвання угоди про створення ЗАТ «Укртатнафта». Нагадаю, її створили 1994 року відповідно до указів президентів України й Татарстану на базі Кременчуцького НПЗ на паритетних засадах. 1998 року за згодою голови правління «Укртатнафти» Володимира Матицина частину українських активів перебрали у свою власність підконтрольні татарській стороні компанії AmRuz Tradіng AG/SeaGroup в обмін на векселі вартістю 60 мільйонів доларів США, які, за словами міністра палива та енергетики Юрія Бойка, так і не було погашено.