Вогонь завжди притягує до себе людину якоюсь своєю гіпнотичною силою. Він нездоланно привабливий, хоча й таїть небезпеку. Археологи вважають, що саме вогонь розділив людину та інші види, які змагалися з нею за першість, і вивів людство на шлях цивілізації. Саме вогонь дав нашим предкам змогу проводити детоксикацію їжі і готувати її у прийнятнішому вигляді, розширивши, до речі, рамки дієти. Він захищав первісних людей від хижаків, його тепло сприяло колонізації Європи та інших територій з холодним кліматом. Але є, мабуть, і більш глибокі причини, з яких історія еволюції людства так тісно пов’язана з вогнем.

Досить довго вважалося, що людина вперше «приручила» природний вогонь, який виник від удару блискавки чи виверження вулкана, близько 500 тисяч років тому. Однак розкопки в Кенії археологів із Ліверпульського університету дають підстави припустити, що це сталося на мільйон років раніше.

Настільки рання дата може означати, що вогонь передував психологічним змінам, необхідним для першого кроку людини до цивілізації. Тобто вогонь був передумовою цих змін. Така гіпотеза свідчить про те, що наші ранні предки могли вести «нічне» життя, сидячи в темряві біля вогнища, що сприяло розвитку мови і суспільних відносин. Це позитивно позначалося і на дисципліні: збирання палива, збереження його в сухому вигляді, ретельний і постійний догляд за вогнем. Громадське життя буквально оберталося довкола нього.

Відтоді людину не полишає зачарованість полум’ям вогнища. Навіть сьогодні, на початку XXІ століття, коли майже всюди в розвинених країнах працює центральне опалення, мало хто відмовиться посидіти зимовим вечором, наприклад, біля каміна.

Але у вогню є й зворотний, темний бік — підпали. Лише в Англії, до слова, у нашому сприйнятті — країні камінів, останнім часом їх кількість подвоїлася. Дослідження психологів свідчать, що місцеві палії — це зазвичай вихідці із сільської місцевості. Можливо, подібна згубна пристрасть виникає в них через значний вплив фермерських звичаїв: спалювання сміття й непотрібної рослинності на полях. У таких людей до того ж досить низький коефіцієнт розумового розвитку. Лікар-психіатр Зиґмунд Фрейд, якого не визнавали радянські психоаналітики, наполягав, що на підсвідомому рівні піроманія пояснюється переважно сексуальними мотивами: для палія важливий не сам вогонь, а таємна мрія загасити його... сечею.

Але набагато небезпечніші палії, які фантазують, що вони рятують людей з вогню пожежі. Їм потрібні слова подяки й слава, тому вони часто з’являються на «своїх» пожарищах у формі пожежників. У багатьох країнах вважається, що деякі пожежники-добровольці — з їх числа.

Тому, збираючись біля багаття, пам’ятайте і про цей темний бік вогню. Він, зробивши вирішальний внесок у розвиток нашого виду, сьогодні часто використовується тими, хто, не маючи власної, хоче одержати його силу.

Фото Михайла МАРКІВА.