Чи знає, бачить їх і відповідно реагує на них держава?

Торік після тривалої перерви відновила роботу секція малих міст Асоціації міст України та громад. А цими днями в Українці, що неподалік Києва, в річницю реанімації своєї роботи, секція провела конференцію «Проблеми та перспективи розвитку малих міст України». Не лише відновлення, а й докорінне поліпшення роботи секції пов’язують з активною позицією нового міського голови Українки Павла Козирєва, якого обрано віце-президентом Асоціації міст України і головою секції малих міст.

Місце проведення конференції обрано не лише за місцем проживання голови і секретаря секції — Валентини Полтавець. І не лише тому, що до нього можна дістатися маршруткою за 30 хвилин. Воно — типове і показове. Утім, цьому місту просто пощастило.

Українку було побудовано свого часу для працівників Трипільської теплоелектростанції, яку повністю ввели в експлуатацію в 1972 році. З успішною роботою ТЕС місто будувалося, розвивалося. А потім — усе, як скрізь.

Зменшення обсягів виробництва електроенергії, надходжень до бюджету міста, відплив кадрів. Та з часом, коли ціни на житло, землю в місті поповзли вгору, почали спостерігатися цікаві процеси. Зростання народжуваності призвело до перевантажень двох шкіл і двох дитячих садочків. А якби ТЕС діяла на повну потужність (як заявив її представник на конференції, нині із шести енергоблоків постійно працює в середньому два), справи в місті були б ще кращі.

Проте, зважаючи на близькість до Києва, можливість знайти роботу у столиці багатьох його мешканців, місто живе. Водночас, як зауважив у своєму виступі П. Козирєв, останніми роками деякі малі міста взагалі зникли з карти країни.

Тож головна мета конференції — привернути увагу центральних органів влади до розв’язання проблем малих міст, залучити їх до діалогу про створення умов для перспективного розвитку їх територіальних громад.

Однак те, що в роботі конференції взяв участь єдиний міністр — з питань житлово-комунального господарства Олександр Попов, простежувалося у виступах учасників, зовсім не означає, що робота підрозділів саме цієї галузі є єдино важливою для малих міст.

Учасників конференції найбільше хвилювало інше. Зокрема, те, що Бюджетний кодекс ставить малі міста та селища у повну залежність від районних адміністрацій та районних рад. А прохання встановити прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом міст районного значення та селищ—районних центрів не враховуються.

Гострою є потреба розмежування повноважень управління земельними ресурсами. Бо сьогодні то там то там виникають ситуації, коли землями в межах районних рад на власний розсуд розпоряджаються державні адміністрації навіть без погодження з міськими, селищними радами. А це є грубим порушенням норм Європейської хартії про місцеве самоврядування. А воно в Україні, наголошувалося на конференції, за останні десять років не набуло розвитку. Навпаки, побільшало прикладів порушень його прав, внаслідок чого органи місцевого самоврядування втрачають можливість забезпечувати життєдіяльність своїх громад. Цей процес ще більше загострився з прийняттям Закону України «Про імперативний мандат», яким передбачено, що депутати міст представлятимуть інтереси партій, а не територіальних громад. Тож вибори місцевих рад на пропорційній основі не сприятимуть розвиткові демократії на місцях, створять хаос через партійні вказівки згори.

З великим інтересом учасники конференції вислухали професора Естонської вищої комерційної школи Арно Альманна, який поділився досвідом побудови в цій країні нової держави на основі докорінного реформування передусім місцевого самоврядування. На відміну від спроб у нас — починати зведення будинку не з фундаменту, а з даху...

Гаряче було підтримано пропозиції директора вітчизняного Інституту трансформації суспільства, який також наголошував на потребі докорінної зміни всієї системи управління в Україні. Він, зокрема, пропонує замість областей створити 42 департаменти-паланки, ліквідувати, приміром, тендерний комітет, казначейство, інші державні установи та райони, на основі яких створити громади тощо.

Окрім цікавого виступу, під час перерв своєрідну школу-навчання провів на конференції експерт Асоціації міст України з бюджетних питань Юрій Ганущак. Що ще раз засвідчило необхідність існування і діяльності такого об’єднання голів малих, водночас переважно красивих міст.

Для покращення стану малих міст в Україні у схваленій резолюції учасники конференції визнали за необхідність насамперед скасувати вибори до місцевих рад у малих містах на партійній основі. Запропоновано низку інших конче важливих для них кроків з боку держави. Тож одностайне було прагнення учасників конференції — щоб держава почула їх. А сьогодні, наголошувалося, вона їх не чує і не хоче чути.