Голова Верховної Ради Олександр Мороз учора зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом США в Україні Вільямом Тейлором (на знімку). Він привітав голову парламенту з «дуже успішним» проведенням 16-ї сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ і відзначив високий рівень підготовки її проведення.

Олександр Мороз, підсумовуючи роботу сесії, зазначив: «Нам вдалося показати, що Україна — держава серйозна, і з повагою ставиться до міжнародних інституцій».

На прохання посла Голова Верховної Ради виклав своє бачення ситуації навколо конституційної реформи, наголосивши на необхідності змін у частині місцевого самоврядування.

— Це знімає багато проблем, децентралізує владу, робить її ближчою до людей, вирішує інші питання, — сказав він.

Голова парламенту також наголосив на потребі суворо дотримуватися Основного Закону з боку всіх посадових осіб і, передусім, Президента. На думку Олександра Мороза, глава держави «хоче абсолютної влади, авторитаризму, диктаторської моделі правління». Зміна Конституції «під конкретне прізвище», каже Голова Верховної Ради, неприпустима.

Олександр Мороз розкритикував останні ініціативи Президента, зокрема, введення двопалатного парламенту. На його думку, це розколе Україну. Ідею скасування депутатського імунітету Голова Верховної Ради назвав неновою, нагадавши, що у змінах до Конституції депутатський імунітет пропонують істотно обмежити. Олександр Мороз наголосив на необхідності обмежити імунітет і Президента, і суддівського корпусу.

Говорячи про дострокові вибори, Голова Верховної Ради підкреслив, що вони потрібні «не для формування нового парламенту. Це тільки привід для проведення референдуму щодо змін до Конституції». Він також зазначив, що наразі відбувається підготовка до фальсифікації результатів виборів.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.