Серцеві краплі дорожчають на 30%

Популярні в народі корвалол, валокордин та інші спиртові настоянки ростуть у ціні. Їх споживачі —переважно українські пенсіонери, люди похилого віку — не в захваті. Експерти стверджують, що ліки на основі медичного спирту подорожчають у середньому на гривню. Причина — введення акцизу на цей вид спирту.

Щоправда, акциз запровадили ще 2004 року. Але тоді передбачили і компенсацію виробникам за нього. У поточному році вона обчислюється в 40 млн. грн., закладених у держбюджет. Однак і досі фармацевтичні компанії цих грошей не одержали. Коментуючи ситуацію «Голосу України», президент Асоціації фармвиробників України Петро Багрій відзначив, що передбачених грошей все одно замало. Необхідно 135 млн. грн.

— Багато які заводи уже вклали акциз у ціну ліків, до складу яких входить медичний спирт. Тобто ця група препаратів подорожчає на 30%. Ми змушені це робити, щоб не зазнати збитків, — наголошує Петро Багрій. — В жодній країні світу медичний спирт не обкладають акцизним збором. Там розуміють, що ліки першої необхідності — не предмет розкоші.

У свою чергу заступник міністра охорони здоров’я Валерій Бєдний вважає, що акциз на медспирт держава повинна компенсувати. Він заявив, що МОЗ зробить усе можливе, щоб ціни на «спиртову» групу ліків не піднялися.

Зараз уряд думає, як вийти з цієї ситуації без «серцевих» крапель. Мінфін наполягає на компенсації акцизу тільки для виробників, які забезпечують внутрішній ринок. Мовляв, експортерам гроші, витрачені на акциз медичного спирту, не повертатимуть. Така постановка питання, на думку Петра Багрія, закриє вітчизняним фармкомпаніям вихід на зовнішні ринки — вони не витримають конкуренції з країнами, де такого збору немає.