За повідомленням Держкомстату, у червні споживчі ціни проти травня зросли на 2,2 відсотка. За півроку — на 4,2 відсотка (торік 2,8).

Отже, у червні інфляція порівняно з відповідним періодом минулого року становила 13 відсотків. (Січень—червень цього року до січня-червня минулого — 10,8 відсотка.) За винятком квітня, споживчі ціни невідворотно повзуть угору. Їх червневий індекс сформувався під впливом подорожчання продовольчих товарів на 3,5 відсотка (передусім через ажіотажні коливання на хлібному, овочевому, бакалійному ринках). Подешевшали тільки сало, яйця, молоко і сири. Непродовольчі товари подорожчали на 0,3, а послуги — на 0,6 відсотка.

На динаміку роздрібних цін уплинув і тягар гуртових, зростання яких зумовлювало здорожчання енергоносіїв, зокрема світові ціни на нафту, а також на металопродукцію. Попри те, що в червні проти травня їхнє зростання сповільнилося до 1,1 відсотка, за шість місяців цього року промислові ціни вже зросли на 11 проти 5 відсотків торік. Найістотніше — у добувній галузі (на 12,2 відсотка) і переробній (8,8). Найстрімкіше від початку року дорожчали будівельні матеріали — на 20,8 відсотка, виробництво і розподіл електроенергії, газу та води — на 20,4 відсотка, видобуток корисних копалин (крім паливно-енергетичних) — на 17,8 відсотка, продукція металева — на 14,1 відсотка, хімічна продукція — на 9,2 відсотка.

Від липня минулого року промислові ціни зросли вже на 20,6 відсотка, що висуває ризик інфляційного перетоку у споживчі ціни. Друге півріччя, однак, буде мало нагадувати перше з огляду на прогнозоване згортання попиту на метал і ймовірне відновлення відносної стабільності світових цін на нафту. До того ж, поза сумнівом, у боротьбі з різкими коливаннями споживчих цін уряд і далі використовуватиме засоби адміністративного стримування. Серед антиінфляційних важелів вирізняються зараз доволі специфічні, як-то удвічі менша, ніж торік, динаміка доходів населення або відмова голови Харківської ОДА Арсена Авакова міністрові транспорту і зв’язку Миколі Рудьковському підняти ціни за проїзд у метрополітені.

Отже, важко уявити, що Кабінет Міністрів не вийде за рамки річного орієнтира інфляції у 7,5 відсотка. Хоч і прогноз інфляції на рік нинішній Міжнародного валютного фонду в 11 з гаком відсотків видається перегином. Швидше за все, остаточний підсумок року спливе десь посередині, в районі 10 відсотків. На таку величину і знеціняться номінальні доходи громадян.