На Вінниччині, де пасічники мають 150 тисяч бджолосімей, фахівці ТОВ «Мед Поділля» прогнозують істотне зменшення виробництва меду — приблизно на 60 відсотків порівняно з торішнім показником.

Заступник директора товариства Віктор Франчук каже, що посуха не обминула й медоносні культури. Дефіцитним буде мед з акації і липи. З акації його майже не відкачували, а з липи лише окремі пасічники взяли по кілька кілограмів. Уся надія — на соняшник і гречку, додає співрозмовник. Лише перший узяток з ранніх медоносів був на рівні минулорічного — по 10—12 кілограмів від бджолосім’ї.

Співрозмовник прогнозує також значні втрати бджолосімей. За його словами, може повторитися ситуація 2002 року, коли в державі загинуло майже 70 відсотків маленьких комах-трудівниць. У вінницьких пасічників втрати тоді були трохи менші: на весну 2003-го вони недорахувалися половини бджолосімей. Приблизно стільки може загинути наступної, вважає пан Франчук. На такий сумний прогноз наштовхує поведінка комах. До того ж їх уже стало менше від норми у вуликах. Фахівець радить раніше, ніж завжди, тобто уже на початку серпня, розпочати підгодівлю бджіл. Провести ревізію вуликів на виявлення кліща вароа.

Досвідчений пасічник не погоджується з припущенням, що причиною загибелі бджіл у Європі стали радіохвилі мобільних телефонів. На його думку, посуха завдає набагато більшої шкоди.

2,2 тисячі тонн меду реалізували торік вінницькі пасічники. Солодкою продукцією з Поділля ласують також за кордоном — мед купують споживачі з Польщі, країн Прибалтики, частина йде до США. Враховуючи ситуацію, ТОВ «Мед Поділля» з липня підвищило на одну гривню закупівельні ціни на мед. Залежно від сорту тепер вони становлять від 6 до 9 гривень за кілограм. Заступник директора не сумнівається, що невдовзі солодка продукція подорожчає і на ринку. Досі ціна тримається на рівні минулого року. Скажімо, за півлітрову банку просять 10—11 гривень.

Вінницька область.