Мільйона не буде

Нинішнього року на Кіровоградщині планують зібрати 767 тисяч тонн ранніх зернових і зернобобових, що значно менше від торішнього врожаю. Чи не вперше за всю історію свого існування аграрна Кіровоградщина не досягне мільйонної «хлібної» позначки.

За словами начальника головного управління сільського господарства облдержадміністрації Юрія Литвина, березнево-травнева посуха завдала аграрникам значних збитків. Сільгоспкультури загинули на більш як 125 тисячах гектарів — серед постраждалих близько 400 господарств, а сума збитків перевищує 92 мільйони гривень.

Нині ранні ярі зернові в області обмолочено майже на чверті площ до збирання — 159,9 тисячі гектарів, середня урожайність — 16,7 ц/га.

Олег БОНДАР.

Кіровоградська область.

Прокуратура втрутилася у хлібобулочні зловживання

Генпрокуратура за допомоги працівників контролюючих та правоохоронних органів провела перевірку додержання законодавства на ринку зерна. Об’єктом уваги стали підприємства зберігання та переробки збіжжя, хлібопекарські підприємства, заклади торгівлі. Встановлено численні порушення під час декларування зерна, його зберігання, виробництва, формування оптової ціни хлібопродуктів та ціни їх реалізації, завищення розміру торговельної надбавки на хлібобулочні вироби. Також часто порушуються чинні норми і стандарти під час зберігання зернопродукції та хлібобулочних виробів тощо.

Так, у ЗАТ «Славутський хліб» (Хмельницька область), повідомляє прес-служба Генпрокуратури, службовими особами упродовж січня 2006-го — червня 2007 років не вживались заходи для належного зберігання зерна Держматрезерву, внаслідок чого 282 тонни зіпсувалися. Державі завдано 200 тисяч гривень збитків. Порушено кримінальну справу.

Усупереч статті 9 Закону України «Про ціни і ціноутворення» суб’єкти підприємницької діяльності нерідко перевищують граничні торговельні надбавки до оптової ціни виробника борошна та хлібобулочних виробів. Такі порушення виявлено майже в усіх регіонах.

Чималий список підприємств, де приховували підвищення цін на хлібобулочні вироби шляхом заниження їхньої ваги. Серед таких — Феодосійський підрозділ Кримспоживспілки, Керченський хлібокомбінат ВАТ «Кримхліб», ЗАТ «Бердичівський хлібозавод» (Житомирська область), ТОВ «Пегас» (Луганська область), Братське районне споживче товариство (Миколаївська область), Жмеринська райспоживспілка (Вінницька область). Винних притягнуто до дисциплінарної та адміністративної відповідальності.

Генпрокуратура констатує, що порушення зумовлені неналежним контролем з боку Держстандарту, Державної хлібної інспекції, Інспекції з контролю за цінами, Державної інспекції з карантину рослин. «Контролюючі органи не стали на заваді необґрунтованому підвищенню цін. Перевірки з цих питань ними фактично розпочато після втручання органів прокуратури», — інформує прес-служба ГПУ.

Галина СТЕБЛИК.