Голова Верховної Ради України Олександр Мороз не відкидає, що парламент п’ятого скликання може зібратися на позачергове засідання в період від 10 липня до 2 вересня. Про це він заявив на прес-конференції в Верховній Раді. «Сесія цілком можлива, оскільки виникають питання, щодо яких необхідне втручання парламенту», — заявив Олександр Мороз. Зокрема, йдеться про закон стосовно закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти та інші питання. Однак коли саме може відбутися позачергове засідання парламенту, Голова Верховної Ради не сказав.

Підсумовуючи роботу 16-ї сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ, яка тривала з 5 по 9 липня в Києві, Олександр Мороз наголосив: українську сторону і передусім парламент, який відповідав за підготовку асамблеї, було оцінено винятково високо з боку учасників ПА ОБСЄ, зокрема її президента, керівників національних делегацій. За словами глави українського парламенту, керівництво ПА ОБСЄ і представники національних парламентів вважають, що організація сесії була зразкова, було забезпечено всі умови для роботи, зокрема, побудовано нове приміщення спеціально для проведення асамблеї, європейські парламентарії також були вражені великою культурною програмою. «Україна впоралася з такою відповідальною місією прийняття представників парламентів 56 країн Європи», — зауважив О. Мороз. За його словами, це ще раз свідчить про зрілість структур, котрі відповідали за проведення асамблеї, а також про те, що учасники ПА ОБСЄ з повагою ставляться до чинного українського парламенту, про що не раз наголошено під час зустрічі з керівниками національних делегацій. Відповідаючи на запитання журналістів, чому преса мала обмежений доступ до роботи сесії та учасників асамблеї, Голова Верховної Ради зазначив: парламент сам працює за власним Регламентом і його не можуть регулювати національні парламенти та сторона, котра приймає.

Характеризуючи політичну ситуацію в державі та її оцінку з боку ОБСЄ, О. Мороз відзначив, що серед європейців побутує багато стереотипів, які змінюються повільно. Під час зустрічі з представниками ПА ОБСЄ йому не раз доводилося чути такі думки, що, мовляв, в Україні — демократичний Президент, який шляхом позачергових виборів парламенту хоче ще раз підтвердити демократію, а Верховна Рада йому заважає. «Але йдеться не про вибори як такі, а про проведення референдуму, щоб ним увести диктаторського змісту Конституцію», — вважає О. Мороз.

Коментуючи ситуацію, яка нині виникла навколо опублікування газетами «Голос України» та «Урядовий кур’єр» законів, які було ухвалено Верховною Радою після указів Президента про достроковий розпуск Верховної Ради, зокрема, закону про закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти, Олександр Мороз зауважив, що його дивують методи перешкоджання роботі редакцій та друкарень. «Мене дивує рішення суду без існування предмета розгляду в суді, поява представників СБУ у друкарні, — зазначив Олександр Мороз. — За цим усім чітко простежується координація з боку секретаріату Президента». За його словами, прес-служба Верховної Ради звернулася з однаковими коментарями та роз’ясненнями до редакції газет «Голосу України» та «Урядовий кур’єр», зокрема, стосовно того, що Президент зобов’язаний опубліковувати прийняті парламентом закони, якщо до них не було застосовано впродовж 15 днів вето. Олександр Мороз зазначив, що ухвалені парламентом закони це той матеріал, який свідчить про роботу Верховної Ради впродовж останнього часу.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.