Після травневих подій у Генпрокуратурі порушено чотири кримінальні справи: дві за фактами перевищення влади і службових повноважень, з перешкоджання діяльності працівників правоохоронних органів і фактом захоплення приміщення.

Про це заявив на прес-конференції Генеральний прокурор Олександр Медведько. Зустріч з журналістами відбулася після підбиття підсумків діяльності «ока государевого» у першому півріччі. До слова, звітуючи в камери дюжини телекомпаній, Олександр Іванович не без задоволення повідомив про президентські нагороди підлеглим колегам, а також привітав земляків із 75-річчям утворення Донецької області.

Після цього перейшов до менш приємної теми — про рівень злочинності в країні.

Вона, за словами Генпрокурора, відступила: у першому півріччі 2006-го скоєно 212 тисяч злодіянь, нинішнього — 208 тисяч. На 12 відсотків зменшилася кількість тяжких злочинів, менше стало розбоїв, грабежів, крадіжок (у т. ч. квартирних). Зате на 15 відсотків зросла кількість викрадень людей...

Службовими особами скоєно на чотири відсотки менше злочинів, але «якість» їх поліпшилася.

— За 27 років роботи в прокуратурі не знав випадків хабарів у 200—300 тисяч, а то і 700 тисяч доларів, — зазначив Олександр Медведько. — А тепер, на жаль, такі є. Особливо великі апетити у хабарників Дніпропетровської, Донецької, Чернігівської областей.

Хочеш не хочеш, а прокурорам уже не до «даішників», яких ще недавно мало не з криками «Ура!» ловили на 50-гривневому хабарі...

Серед тих, хто порушив закон, — 211 депутатів різних рівнів, 61 податківець, троє працівників прокуратури. Кримінальні справи щодо них спрямовано до суду.

Генеральний прокурор поінформував журналістів, що з 1 липня, відповідно до змін у Кримінально-процесуальному кодексі, його відомство не порушує і не розслідує кримінальних справ із 15 складів злочинів (навмисні убивства, зґвалтування тощо). А більш як 8500 нерозкритих раніше тяжких злодіянь («висяків») буде передано міліції, наділеній оперативно-розшуковими функціями.

Про таке розвантаження прокурори давно мріяли. Тепер, гадаю, у них буде більше можливості підсилити контроль, поліпшити профілактику правопорушень, одне слово, використовувати превентивні методи роботи. Але це не означає, зазначив Медведько, що ми не можемо взяти у провадження будь-яку кримінальну справу чи відмовимося від резонансних, котрі розслідували до цього...

Відповідаючи на запитання журналістів, Олександр Іванович розповідав про успіхи в боротьбі з рейдерами, кмітливими платниками ПДВ, порушниками законодавства на ринку зерна і хлібопродуктів.

Що нового в розслідуванні резонансних справ?

— Одержали у справі отруєння Президента результати дослідження з Великої Британії та США, — констатував Генпрокурор. — З Росії поки що нічого немає, хоча ми в двох листах просили сусідів надати правову допомогу... У «справі Мельниченка» тривають слідчі дії, експертизи... Справу Щербаня, вважаю, закрито обґрунтовано...