Шерлоків Холмсів легалізують

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, який передбачає легалізацію приватної детективної діяльності. Автор документа народний депутат Сергій Гусаров переконаний, що в Україні такий вид діяльності законодавчо не врегульований. Однак підпільних детективів нині працює чимало. Є навіть фірми, які надають розшукові послуги.

Запропонований законопроект визначає правові засади приватної детективної діяльності, відображає її завдання. Також подається визначення основних видів послуг, що надають суб’єкти приватної детективної діяльності, їх повноваження і обмеження під час виконання роботи. Так, згідно з проектом, збирати інформацію можна лише з відома відповідної фізичної чи юридичної особи. Забороняється підслуховувати, контролювати кореспонденцію та виконувати інші спеціальні заходи, які відповідно до законодавства можуть проводити лише спеціальні підрозділи правоохоронних органів за дозволом суду.

Документ передбачає відповідальність за порушення законодавства про приватну детективну діяльність, порядок контролю і нагляду за нею. На думку автора, прийняття проекту дасть змогу вивести з тіні Шерлоків Холмсів, а українці зможуть ефективніше захищати свої конституційні права та інтереси.

Зарубіжні експерти підтримали проект Податкового кодексу

Закордонні експерти позитивно оцінюють проект Податкового кодексу України. Радник Європейської комісії з питань податкової політики Сібрен Кноссен під час зустрічі з представниками Мінфіну відзначив, що в документі вдалося поєднати міжнародні стандарти з національними особливостями. «Ми були вражені, наскільки це уніфікований і структурований документ», — сказав Кноссен.

Водночас він підкреслив, що хоч би який збалансований був проект Податкового кодексу, його прийняття мало що дасть економіці, якщо не буде забезпечено ефективність і прозорість процесу адміністрування податків. Крім того, Україні треба забезпечити високий рівень довіри між платником податків і податковими органами.