Загальний комітет з політичних питань та безпеки Парламентської асамблеї ОБСЄ під час роботи XVІ сесії у Києві ухвалив низку резолюцій. Зокрема, резолюція про заборону касетних бомб рекомендує національним парламентам країн—учасниць ОБСЄ ухвалити законодавство про заборону застосування, виробництва, передачі і накопичення запасів касетних боєприпасів, застосування яких має тяжкі наслідки для цивільного населення. Парламентська асамблея звернула особливу увагу на серйозні гуманітарні наслідки і колосальний збиток, що спричиняє застосування такої зброї для цивільних осіб, як це було, скажімо, під час війни в Лівані у 2006 році.

У резолюції щодо врегулювання конфліктів на території країн—членів ОБСЄ, автором якої є голова Постійної делегації Верховної Ради України у ПА ОБСЄ Олег Білорус, підтверджено значення ОБСЄ як регіонального утворення згідно з Розділом VІІІ Хартії ООН і ключового інструменту на стадіях раннього запобігання конфліктам, врегулювання криз і постконфліктного відновлення у своєму регіоні. Асамблея визнала «важливість значення переговорного процесу за участю всіх сторін для повного врегулювання конфлікту» і висловила глибоку стурбованість постійними конфліктами в різних регіонах ОБСЄ, зокрема, на території Азербайджану, Грузії та Молдови.

Ще одна резолюція — з додаткового пункту «Жінки в умовах миру та безпеки»: ПА ОБСЄ пропонує державам—учасницям ОБСЄ розробити, прийняти і запровадити в життя національні плани дій з проблем жінок, миру і безпеки.

В резолюції «Про ситуацію в Білорусі» залишився заклик до білоруського уряду дотримуватися демократичних стандартів ОБСЄ під час проведення виборів та розбудови суспільства, випустити на свободу всіх політичних в’язнів.

Комітет також ухвалив резолюції «Виконання прийнятих в ОБСЄ зобов’язань» з питань «Енергетична безпека».

Олександра КУЧЕРЯВА.

* * *

Загальний комітет з питань демократії, прав людини і гуманітарних питань ПА ОБСЄ обговорив та підтримав резолюцію «Про боротьбу з антисемітизмом, расизмом, ксенофобією та іншими формами нетерпимості, в тому числі по відношенню до мусульман і рома». За словами основного автора проекту резолюції, американського сенатора Бенджаміна Кардина, необхідність продовження боротьби з антисемітизмом пояснюється хоча б тим, що тільки в США протягом минулого року зафіксовано 1500 випадків проявів антисемітизму. Цим документом ПА ОБСЄ закликає до виконання зобов’язань, ухвалених під час першої Віденської конференції 2003 року з боротьби з антисемітизмом, расизмом, ксенофобією та дискримінацією. Під час обговорення на пропозицію представника Німеччини Вайскірхена до пункту, який нагадує державам-учасницям про Голокост та інші дискримінаційні дії, мотивовані за ознаками раси, національного походження, статі, релігійної приналежності було внесено доповнення, яке стосується непримустимості дискримінації за ознаками інвалідності чи статевої орієнтації. Також до резолюції включено пункт, в якому вітається рішення держав-членів Міжнародної служби розшуку про негайну передачу відсканованих архівних матеріалів, які стосуються Голокосту, та запропоновано іншим державам приєднатися до цих заходів. Водночас більшість членів комітету відмовилася включити до тексту резолюції положення про те, що також це має стосуватися й матеріалів з інших нацистських та комуністичних архівів. Не знайшла підтримки й поправка представника Литви Ажубаліса, яка нагадувала про інші злочини нацистського та комуністичного режимів у ХХ столітті, а саме: численні вбивства і знищення людей, штучний голодомор, масові депортації і примусове переселення народів та інші негуманні дії, які є злочинами проти людства та актами геноциду. Також доволі дискусійною була поправка представника Німеччини Вайскірхена, у якій висловлюється занепокоєння стосовно «всіх спроб запровадження бойкотів, позбавлення прав та застосування санкцій проти ізраїльських установ та окремих осіб». Представник Данії, заперечуючи проти цієї поправки, зазначив, що «хотів би мати право протестувати проти деяких установ Ізраїлю і не хотів би, щоб за це його називали антисемітом». Однак більшість членів комітету підтримали поправку Вайскірхена. Окрім того, до резолюції включено поправку Росії, у якій висловлюється «занепокоєння з приводу прославлення нацистського руху, в тому числі через спорудження монументів і меморіалів, а також проведення публічних демонстрацій, які прославляють нацистське минуле, нацистський рух і неонацизм». Водночас не знайшла підтримки пропозиція литовського представника Ажубаліса, який вважає, що ПА, засуджуючи нацизм, не має залишатися байдужою до жертв комунізму.

Сергій ЛАВРЕНЮК.

* * *

Загальний комітет ПА ОБСЄ з економічних питань, науки, технології та навколишнього середовища ухвалив резолюцію «Виконання прийнятих в ОБСЄ зобов’язань».

У документі закликають до створення та запровадження єдиної статистичної системи з міграційних потоків для отримання загальних об’єктивних і надійних даних з цього питання. А державам-членам ОБСЄ пропонують підписати і ратифікувати Європейську конвенцію про правовий статус трудових мігрантів. Країнам, які приймають мігрантів, рекомендовано укласти з країнами походження угоди про повернення нелегалів. Державам-учасницям запропоновано підписати та ратифікувати протокол про попередження і запобігання торгівлі людьми, особливо жінками та дітьми.

На засіданні комітету також додатково ухвалили резолюції про незаконне повітряне перевезення легкої та стрілецької зброї і боєприпасів до неї та про лібералізацію трансатлантичної торгівлі, а також cтратегію екологічної безпеки.

Вікторія ЗДРОК.