На початку недільного пленарного засідання із доповіддю про ситуацію у в’язниці Гуантанамо виступила Спеціальний представник ПА ОБСЄ з питання Гуантанамо Анн-Марі Лізен (Бельгія). Зазначивши, що вона двічі відвідувала в’язницю, А.- М. Лізен наголосила, що закриття бази Гуантанамо має стати для всіх питанням честі.

«База Гуантанамо — це символ, який руйнує імідж США, і тому ПА ОБСЄ повинна сприяти її закриттю», —наголосила вона. Адже сьогодні, незважаючи на негативну світову думку, в’язниця у Гуантанамо залишається діючою. І хоч кількість в’язнів весь час зменшується (зараз їх на сто чоловік менше, ніж було минулого року), проте нині налічується щонайменше 80 в’язнів, яких можна було б перевести до цивільних в’язниць в інших країнах, але поки що немає такої можливості. А. М. Лізен, зокрема, повідомила, що до України також надіслано офіційний лист з цього приводу, однак відповіді стосовно зацікавленості цими полоненими досі не отримано. У зв’язку з цим вона навела приклад Албанії, яка також не мала серед ув’язнених в Гуантанамо своїх громадян, проте погодилася прийняти в’язнів походженням з Китаю.

Тим часом у США, яким і належить база в Гуантанамо, триває дискусія стосовно подальшої долі в’язниці та утримуваних там в’язнів: частина учасників цієї дискусії пропонує залишити усе так, як є, а інша частина висловлюється за переведення в’язнів до цивільних в’язниць країн їх походження та закриття в’язниці. Водночас А.-М. Лізен зазначила, що на її звернення до урядовців країн—учасниць ОБСЄ з приводу переведення в’язнів Гуантанамо до цивільних в’язниць країн їх походження останні реагують мляво. У зв’язку з цим вона закликала уряд США відповідально ставитися до своїх зобов’язань стосовно елементарних гарантій, передбачених міжнародним законодавством, та забезпечити в’язням право на справедливий суд. А державам—учасницям ОБСЄ, громадяни яких ще присутні серед в’язнів Гуантанамо, рекомендується здійснювати додаткові зусилля для якнайшвидшого переведення їх до держав, громадянами яких вони є, та проведення суду над ними.

Натомість США мають докласти якнайбільших зусиль для забезпечення щонайшвидшого закриття в’язниці Гуантанамо, «яка на цей час продовжує завдавати шкоди міжнародній репутації США як демократичній державі».

Представники парламентських делегацій позитивно оцінили діяльність спецпредставника ОБСЄ та підтримали необхідність закриття в’язниці Гунтанамо. Водночас представник Чехії закликав ОБСЄ так само не залишати поза увагою питання фільтраційних таборів у Чечні, оскільки там досі зникають люди.

Під час загального обговорення порушених під час шістнадцятої щорічної ПА ОБСЄ питань виступив представник постійної делегації Верховної Ради України у ПА ОБСЄ Олег Білорус. Він наголосив, що в майбутньому ОБСЄ має спрямувати свої зусилля на забезпечення енергетичної та колективної безпеки та відзначив важливість дотримання і розширення Гельсінських угод.