Оздоровниці краю стануть гідною альтернативою дитячим таборам окупованого Криму
«Добровільно-примусовий» відпочинок
Путінська влада відчайдушно намагається врятувати курортний бізнес окупованого Криму, масово заганяючи туди десятки тисяч російських «бюджетників». Навіть їхні дітлахи, які влітку збиралися їхати аж ніяк не на півострів, а в оздоровниці материкової України, тепер «цілком добровільно» міняють маршрут за знайомим ще з часів СРСР принципом: «хіба хочеш — мусиш».
— Торік приймали в себе дві групи хлопців та дівчат із спортивних шкіл Курська. Відпочинок на березі теплого Азовського моря, чудові степи та чисте повітря їм дуже сподобалися, і гості щиро бажали цьогоріч до нас повернутися. Та оце телефоную до Курська, а в тамтешніх спортшколах з прикрістю кажуть: «Бюджетні кошти влада виділяє тільки на відпочинок у Криму», — розповідає про локальні наслідки соціальної політики Кремля директор великого спортивно-оздоровчого табору «Олімпієць» у Генічеському районі Херсонщини Іван Діденко.
«Олімпієць» на Арабатській стрілці — найближча дитяча оздоровниця до наїжаченого автоматами та кулеметами блокпосту кримських сепаратистів біля села Стрілкового. Її від того блокпосту відділяє всього зо два десятки кілометрів. Тому керівники спортклубів та звичайні родини українців, які завжди охоче відправляли сюди дітлахів, тепер вважають за краще попередньо передзвонити і доскіпливо розпитати, як справи у «прикордонні», чи не летять пляжем кулі камуфльованих зайд із російським триколором на рукаві. Вислухавши запевнення директора, що в таборі все спокійно, обіцяють звичному місцю літнього відпочинку не зраджувати. Приїхати на Арабатку у червні обіцяє навіть група білоруських спортсменів з Гомеля.
«Робимо все, аби не зіпсувати перші враження»
На Херсонщині очікують: з тих трьох-чотирьох мільйонів українців, які щоліта відвідували Крим, понад мільйон «осяде» на азовському та чорноморському узбережжях Таврії. Багато дітей приїдуть сюди вперше, і важливо не зіпсувати їм нові враження.
— У нашому дитячому центрі торік побувало чотири тисячі хлопців та дівчат з Київщини, Львівщини, Хмельниччини. Вони відпочивали за бюджетні чи профспілкові кошти. Нині готуємося зустрічати ще близько тисячі юних гостей з Чернігівщини, які раніше оздоровлювалися у Криму. Договір із тамтешнім відділенням Фонду соцстраху вже уклали й робимо все, аби «новачкам» у нас сподобалося: купуємо нові меблі, міняємо у житлових корпусах старі дерев’яні вікна на металопластикові. Гадаю, доведемо, що на чорноморському курорті Лазурне школярам можна буде зміцнити здоров’я, позасмагати та накупатися досхочу незгірш, як у Криму. Також уперше приймаємо на практику групу студентів з Луганського державного університету, — додала директор найбільшого у Лазурному (Скадовський район) дитячого оздоровчого центру «Прибережний» Інна Воронова. — У нас цілком безпечно: жодних блокпостів, диверсантів та сепаратистів, тож роботі оздоровниці ніщо не заважає. Трудовий колектив «Прибережного» сподівається лише на те, що нове керівництво Мінсоцполітики України не наслідуватиме поганого прикладу своїх попередників і буде вчасно розраховуватися за оздоровлення «пільговиків». Адже торік півтора мільйона гривень за літній відпочинок «чорнобильців», дітей із малозабезпечених родин це шановане відомство перерахувало нам тільки... 30 грудня!
Ціни зростають, а вартість путівок — ні
Кілька попередніх років для дитячих оздоровниць Херсонщини були не досить вдалими: у пік сезону табори заповнювалися заледве на три чверті. А дехто з власників навіть не зміг відшукати гроші на підготовку інфраструктури до прийому відпочивальників. Сьогодні вони висловлюють обережний оптимізм, але скористатися вигідною кон’юнктурою і підвищити вартість відпочинку не ризикують, аби не розлякати гостей. Хоча витрати, звісно, зросли: значно подорожчали харчі та енергоносії, будівельні матеріали.
Працівники дитячих оздоровниць Таврії кажуть: ані примхи погоди, ані цінові вибрики не стануть на заваді літньому відпочинку. Аби лишень українців перестали нарешті тероризувати озброєні сепаратисти.
ФАКТ
На часткове покриття вартості путівок у дитячі табори Херсонської області регіональне відділення Фонду соціального страхування нинішнього року виділяє 9 мільйонів 313 тисяч гривень. Такою компенсацією зможуть скористатися родини 4685 дітей.
Цитата 
«Моніторинг цін показує, що три десятки найбільших дитячих оздоровниць регіону, із якими ми давно співпрацюємо, залишили вартість путівок на минулорічному рівні — 130—160 гривень на добу. А от Фонд соцстраху на 2014 рік збільшив часткову оплату оздоровлення дітей працюючих з 40 до 43 гривень на добу, — коментує директор виконавчої дирекції обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Світлана Главацька. — Табір, куди поїдуть їхні сини та дочки, вибиратимуть самі родини школярів. Однак у нас є кілька обов’язкових умов: ці оздоровниці мають знаходитися саме на території Херсонщини, бути зареєстрованими як юридичні особи і повністю відповідати вимогам безпеки, підтримувати високий рівень комфортності, дотримуватися всіх санітарних норм».
Фото автора.
Сонце і море — радість дітей (санаторій «Прибережний», Херсонська область.)