Святкування 75-річчя Донецької області вийшло гучним і щедрим на нагороди. Під час урочистого засідання в оперному театрі Президент України Віктор Ющенко вручив зірку Героя України машиністу гірничовиймальних машин орендного підприємства «Шахта імені Засядька» Миколі Жаурову. Ще низка представників регіону отримали ордени та високі звання. «Його величність Донбас» — таке гасло прикрашало сцену театру.

На шахту імені Засядька Микола Жауров прийшов 35 років тому. «Я виростав неподалік шахти «Бутовка-Донецька», — розповів Герой України. — У ті роки лазень не було, і гірники ходили додому немиті. Після зміни простували повз наш будинок, і я захоплювався: оце праця мужніх людей! Тому після армії вирішив: працюватиму лише в шахті». З 1990 року мій співрозмовник очолює бригаду прохідників. Чимало його учнів стали бригадирами на інших дільницях. Під керівництвом Миколи Жаурова тепер працює син, також прохідник. А донька — оператор АСУ на шахті.

«Патріотизм донеччан — це патріотизм глибинний, він постає без прикрас, широкий, як степ, різкий і рішучий проти фальші», — відзначив у Донецьку Віктор Ющенко. Говорячи про політичну ситуацію в Україні, Президент сказав: «Нам потрібні нові та справедливі правила життя. Влада повинна відповідати перед вами. Парламент повинен працювати у ваших інтересах, а не бути зборищем баронів, які ховаються від закону. Тому напередодні виборів я висунув ініціативу, яка стане першим практичним кроком для змін у нашій країні. Я наполягаю на скасуванні депутатської недоторканності й позбавленні депутатів непомірних пільг». Глава держави закликав «об’єднати зусилля для створення нової редакції Конституції України, для вироблення системної програми реформ, для формування нових стандартів життя і соціального захисту наших громадян».

В урочистостях із нагоди ювілею області взяли участь 86 народних депутатів України. Із вітальним словом з трибуни зали засідань обласної ради звернувся Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк (на знімку). «Ніхто не може уявити Україну без Донбасу, і ніхто не може сказати, що була б така держава, якби не було Донецької області, — наголосив заступник голови парламенту. — Адже 22 відсотки ВВП область вносить до загальної скарбнички. А. Мартинюк висловив переконання, що «якби коаліції, уряду і парламенту не заважали і не ставили палки в колеса, якби не проводили експерименти над нашим народом, успіхи і Донбасу, і країни були б іще більшими».

Під час засідання звання «Почесний громадянин Донецької області» було вручено народним депутатам України Раїсі Богатирьовій та Георгію Скударю. На свято прибули й вихідці з області з різних міст і країн світу. Одним із найактивніших є московське земляцтво, яке об’єднує 11 Героїв Радянського Союзу та Героїв Соціалістичної Праці, 20 колишніх міністрів, 12 генералів, 4 льотчиків-космонавтів, багатьох артистів, спортсменів. За рахунок земляцтва обдаровані студенти із Донеччини, які навчаються в московських вузах, отримують стипендію. Другий форум міжнародного Конгресу земляцтв донбасівців зібрав у ці дні понад 100 делегатів. Під час прийняття резолюції форуму виникло лише одне зауваження: до словосполучення «мала батьківщина». «Батьківщина у людини одна. Це місце, де вона народилася», — з цією думкою погодилися делегати форуму.