Зняття митних обмежень на ввезення пшениці вдарить по доходах хліборобів

Уряд до 1 липня 2008 року збирається зняти мита на ввезення до країни зернових. Йдеться про імпорт пшениці й жита. Уже підготовлено законопроект, відповідно до якого пропонується цілком обнулити ставки ввізних мит на ці культури. З житом усе зрозуміло. У нас справді вирощують його недостатньо — врожаю минулого року не вистачило навіть для хлібопечення, довелося докуповувати в Білорусі. Що ж стосується необмеженого ввезення пшениці — доцільність такого кроку викликає великі сумніви.

У Міністерстві аграрної політики не втомлюються повторювати, що, незважаючи на нещадну посуху в південних регіонах країни, загрози дефіциту пшениці немає. Навіть за найпесимістичнішими прогнозами її буде зібрано 12 мільйонів тонн. Тоді як для хлібопечення потрібно близько 5 мільйонів. До того ж вивезення з держави зерна тим-таки Кабміном й обмежено. Звідси запитання: якщо своєї пшениці досить, навіщо завозити чужу? Відповідь, як завжди, треба шукати у сфері бізнес-інтересів.

Зняття митних обмежень на імпорт пшениці буде вигідний насамперед зернотрейдерам, основною діяльністю яких є постачання товарних партій. Хоча їм все одно: робити гроші на імпорті чи на експорті. Схоже, саме торговці пшеницею і пролобіювали свої інтереси, а уряд пішов їм назустріч. Але якщо комерсантам все одно, на чому заробляти, в сільгоспвиробників вибір невеликий. Нині ціни на зерно складаються вигідні для хліборобів. Навіть тепер, під час жнив, продовольчу пшеницю можна продати на внутрішньому ринку мало не за світовими цінами — за кожну тонну виручити близько 900 гривень. Аграріям досить вигідно: торік у цей час давали майже вдвічі менше. Неконтрольоване безмитне ввезення до країни пшениці (і так — до наступного врожаю) обвалить ціни на внутрішньому зерновому ринку, сільгоспвиробники знову будуть зі збитками.

Здавалося б, має виграти споживач. Але це — навряд чи. Найімовірніше, аргумент, що хліб випечений з імпортної пшениці, стане «переконливою» підставою для його подальшого подорожчання.