У рамках проведення 16-ї сесії ПА ОБСЄ Голова Верховної Ради України Олександр Мороз провів низку зустрічей з керівниками організації та парламентів інших країн.

Олександр Мороз поінформував високих гостей про перебіг політичних подій в Україні, наголошуючи, що для проведення дострокових виборів народних депутатів немає достатніх юридичних підстав. Він піддав критиці дії інституту Президента, який, на його переконання, блокує роботу Конституційного Суду і Центральної виборчої комісії та втручається в роботу судової системи.

Голова Верховної Ради України сподівається, що Україна вирішить свої проблеми у відповідності до Конституції і закликав Парламентську асамблею ОБСЄ помічати «кричущі порушення демократії» в Україні й давати об’єктивні оцінки ситуації, оскільки наслідки від узурпації влади в країні можуть бути непередбачуваними для інтересів демократії загалом і безпеки Європи зокрема. «Президенту потрібні не вибори, а друга Конституція, яку планується в день виборів винести на референдум і яка стане юридичним оформленням диктатури. Це державний переворот», — наголосив він.

З цією метою, переконаний глава парламенту, можна було б доповнити резолюцію ПА ОБСЄ реченням про те, що Україна розв’яже проблеми самостійно у відповідності до Основного Закону. Його співбесідники висловили сподівання, що ситуацію в нашій країні буде розв’язано в конституційний спосіб, і подякували Голові Верховної Ради за високий рівень організації проведення 16-ї сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ.

Голова парламенту Грузії Ніно Бурджанадзе і Олександр Мороз акцентували увагу на необхідності злагодженої роботи усіх структур ОБСЄ та поліпшення процедури імплементації рішень ПА ОБСЄ до національних законодавств. Сторони також обговорили шляхи розв’язання «заморожених» конфліктів у Європі, зокрема у Південній Осетії та Абхазії.

На суботній зустрічі Олександр Мороз та генеральний секретар ОБСЄ Марк Перрін де Брішамбо порушували загальні питання європейської безпеки. «Що, — на переконання П. де Брішамбо, — свідчить про важливу роль України в цьому процесі».

Під час перемовин з віце-спікером парламенту Фінляндської Республіки Йоханесом Коскіненом Голова Верховної Ради відзначав активність фінської делегації на сесії.

А вчора Олександр Мороз обговорював перспективи подальшого розвитку ОБСЄ та її Парламентської асамблеї з головою сенату Королівства Бельгія Анн-Марі Лізен (на знімку). Крім того, глава парламенту прийняв парламентську делегацію Хашимітського Королівства Йорданії на чолі з першим заступником голови сенаторської палати парламенту Йорданії Тахером аль Масрі. Це перший візит парламентської делегації Йорданії до України. «Ми зацікавлені в мирі і злагоді на Близькому Сході, у взаєморозумінні між державами», — зазначив Олександр Мороз. Наша країна, за його словами, зацікавлена в розвитку тісніших взаємин з Йорданією. «Українська економіка потребує розвитку ділових контактів і, незважаючи на складну політичну ситуацію, розвивається динамічно», — додав він.