Нова влада Херсонщини скористалася старою традицією винагороджувати «потрібних» журналістів коштами платників податків. Розпорядженням голови обласної державної адміністрації Юрія Одарченка п’ятьом працівникам місцевих ЗМІ вручили «щорічні персональні стипендії» — по 2,5 тисячі гривень кожному. Відповідна інформація уже з’явилася на офіційному сайті ОДА. Та, за дивним збігом обставин, переважна більшість свіжоспечених стипендіатів виявилися маловідомими публіці «паркетними» журналістами, які за будь-яких часів лише старанно «піарили» херсонських можновладців. Тому роздача преференцій бюджетним коштом і за незрозумілими критеріями викликала, м’яко кажучи, здивування і в представників незалежних мас-медіа та депутатів, і у громади.
— Гроші з бюджету виділяють на сесії, а от персоналії отримувачів затверджує очільник облдержадміністрації за рекомендаціями постійної комісії з питань науки, культури, молоді, спорту та взаємодії зі ЗМІ. Я про цьогорічних стипендіатів також дізналася з офіційного сайту ОДА. На мою думку, ці кошти варто було б направити на придбання путівок у літні табори для дітей малозабезпечених журналістів з комунальних видань, — зауважує заступник голови облради Тамара Федько.
— З 2006 по 2010 рік я був депутатом облради і саме як голова постійної комісії з питань гласності запропонував встановити стипендії для журналістів. Але кандидатури стипендіатів депутати мали визначати спільно з редакціями ЗМІ, для чого їм направляли запити. Цього разу наше видання жодних запитів не отримувало ані від облради, ані від облдержадміністрації. Я не можу знайти відповіді на питання: чому з п’яти нагороджених лише один газетяр, зате одразу двоє представляють обласну державну телерадіокомпанію «Скіфія»? — каже редактор обласного незалежного тижневика «Новий день» Анатолій Жупина.
Херсонські журналісти, які ніколи не претендували на доступ до бюджетної «годівнички», вважають: якщо влада й справді бажала б підтримати місцеві видання, то гроші треба було розподіляти поміж кореспондентами районних газет. Та в даному випадку стипендії удостоїли лише одного «районщика» — відповідального секретаря бериславської газети «Маяк» Михайла Лахмана.