Европарламентарії подякували Україні за гідний прийом

Підсумком роботи 16-ї Парламентської асамблеї ОБСЄ стала ухвала Київської декларації, в якій затверджено всі резолюції, прийняті на засіданнях комітетів ПА ОБСЄ. На завершення було оголошено результати голосування посадових осіб асамблеї: Йоран Леннмаркер (на знімку ліворуч) залишається Президентом ОБСЄ до кінця 2008 року.

Крім того, на пленарному засіданні заслухали звіт скарбника організації сенатора Джері Грефстейна. Європарламентарії у бюджет, затверджений торік, повністю вклалися. А кошторис на 2007—2008 роки передбачає витрат на 4,18 відсотка більше (з урахуванням інфляції і деяких коректив). Його затверджено одноголосно. Скарбник ПА ОБСЄ своєму наступникові побажав дотримуватися традиційних принципів розпорядження коштами асамблеї: ощадливості, ефективності та прозорості.

Потім перед учасниками Парламентської асамблеї ОБСЄ виступив генеральний секретар Спенсер Олівер. Він подякував Україні за гідний прийом європарламентаріїв, наголосивши, що три місяці тому через політичну ситуацію в країні проведення засідання в Києві було під знаком питання.

— Тоді представники України запевнили нас, що проведення Парламентської асамблеї цілком можливе, —зазначив Спенсер Олівер і додав: — Ми дуже раді, що 16-та асамблея відбулася саме тут.

Говорячи про важливі заходи, які проводить ОБСЄ за рамками чергових засідань, Спенсер Олівер наголосив, що серед найважливіших завдань організації —спостереження на виборах. Він запевнив, що на вересневому волевиявленні українського народу будуть представники ОБСЄ. Не завадять цьому навіть вибори у Словенії, які також призначено на початок осені.

Делегати ПА ОБСЄ підтримали резолюції трьох загальних комітетів: з політичних питань і безпеки; з економічних питань науки, техніки та навколишнього середовища та з питань демократії, прав людинин і гуманітарних питань. На комітетах розглянуто також дев’ять додаткових питань. Під час голосування за них особливо гостро обговорювалася доповідь робочої групи стосовно Білорусі. Більшість європарламентаріїв підтримали положення резолюції, незважаючи на те, що представники цієї країни та Росії висловили переконання, що жодних проблем тут немає, а білоруська демократія на високому рівні.

\\Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.