Тема енергетичної безпеки держави дедалі частіше фігурує в політичних дискусіях та у мас-медіа. Раптовий сплеск інтересу до проблем вітчизняної енергетики можна вважати ознакою наближення позачерговиx парламентських виборів, вважають у Міністерстві палива та енергетики України.

Саме тому міністр палива та енергетики України Юрій Бойко висловив припущення, що тема енергетичної безпеки країни покликана відіграти у процесі перегонів, що вже фактично розпочалися, роль такої ж модної агітаційної фішки, як і традиційні питання про статус російської мови або вступу до

НАТО. Втім, підвищену зацікавленість до питань, якими опікується міністерство, попри її відверто популістський підтекст, можна було б лише вітати, якби не кричуща некомпетентність багатьох із тих, хто озвучує ці ідеї, вважає керівник галузі.

— Досить зворушливий, наприклад, вигляд мали спроби розлогих міркувань на згадану тему однієї із відомих естрадних співачок в ефірі провідного телеканала, бо при цьому було цілком зрозуміло, що про специфіку вітчизняної енергетики вона має приблизно таке само уявлення, як пересічний африканський бушмен про інтриги шоуменів за лаштунками «Євробачення», — сказав міністр, додавши, що «ритуальні танці» довкола української енергетики у відверто політичному супроводі вже давно слід припинити. Тим паче що урядом держави, Міністерством палива та енергетики робиться все необхідне для підтримки енергобезпеки країни на належному рівні. Зрештою, низку виважених рекомендацій з цього приводу було нещодавно ухвалено й під час засідання РНБО України — органу, що опікується цією проблемою, вочевидь, не менше від зірок шоу-бізнесу.

Для порівняння: британський дослідницький центр «Оксворд бізнес груп» вважає, що «енергетична безпека України загалом поліпшується, а влада країни здійснює свідому політику в цій галузі».

Звичайно, оптимістичні висновки англійських вчених не звільняють фахівців міністерства від наполегливої повсякденної роботи над розв’язанням проблем, яких, визнаю, ще чимало, — каже міністр. — Проте тут неприпустимі як зволікання, так і штучне прискорення ззовні. Адже паливно-енергетичний комплекс належить до надзвичайно чутливих до зовнішніх впливів сфер, яким категорично протипоказані як некомпетентність, так і аматорські імпровізації. Наочне підтвердження тому — гіркі уроки Чорнобильської трагедії. Отож не варто в гонитві за голосами потенційних виборців захоплюватися політичною грою з питаннями, від яких значною мірою залежить життєдіяльність країни та її міжнародний авторитет, — застерігає Ю. Бойко.

«Відомо, Україна — це держава, яка має потужну газо-та нафтотранспортну систему, що за своїми пропускними можливостями, масштабами, складністю інфраструктури посідає друге місце у світі. Підкреслю, що протягом всієї історії експортних та транзитних поставок енергоресурсів, а це понад півсторіччя, українська газо- та нафтотранспортна система жодного разу не давала збою», — сказав міністр.

Саме тому Європа та світ знають і цінують нас як надійних, прогнозованих, цивілізованих партнерів, котрі вміють тримати слово навіть під штормовими ударами політичної стихії.

Особливу увагу стосовно забезпечення енергетичної безпеки держави міністерство приділяє розвиткові та вдосконаленню електроенергетики, реалізації сучасних проектів, покликаних зміцнити позиції держави як важливої ланки загальноєвропейської системи електропостачання. Про перспективність цієї роботи свідчить хоча б те, що саме рукотворні українські «енергоострови» відіграють роль своєрідних запобіжників у випадках форс-мажорних обставин у діяльності загальноєвропейських мереж.

Міністр підкреслив, що масштабність стратегічних завдань жодним чином не позбавляє нас усвідомлення важливості турботи про інтереси наших співгромадян, задоволення їxніx побутових потреб, адже людський фактор — це також далеко не другорядний чинник енергетичної безпеки держави. Зокрема, міністерством укладено низку угод з обласними радами і держадміністраціями про співробітництво в питаннях розвитку паливно-енергетичного комплексу та соціальної інфраструктури населених пунктів.

До кінця року такі угоди будуть укладені в ycіx регіонах країни. А це — оперативність і професійність у розв’язанні місцевих енергетичних проблем, сталість забезпечення населення світлом і теплом, реальна допомога у спорудженні шкіл, лікарень, будинків культури. Ю. Бойко наголошує: «Ми ніколи не поступалися і не поступимося інтересами національного споживача, а тим, хто намагається спекулювати, скажімо, на темі цін на газ, варто взяти до уваги ту обставину, що вони значно нижчі, ніж у більшості європейських країн».

Для порівняння, якщо в Україні ціна за 1000 кубометрів природного газу для промислових і побутових споживачів становить відповідно 146 та 82 долари США, то в Угорщині — 362 і 305 доларів, Польщі — 320 і 367, Чехії — 347 і 399, Болгарії — 213 і 304 долари США. Мало того, газ для побутових потреб вартує споживачам Франції 511 доларів США, Іспанії — 566, а Німеччини — 580 доларів. Отже, шукачам електоральних симпатій не варто надто перейматися проблемами енергетичної безпеки, вважає Ю. Бойко.

«Демонстративну і здебільшого невмотивовану увагу до цієї теми можна вважати неминучим злом наших передвиборних реалій, тож сподіваюся, що незаангажований виборець зрештою розбереться, хто просто грається красивими словами і модними гаслами, а хто чесно й буденно вершить реальні справи — заради добробуту людей і стратегічних інтересів держави», — сказав на завершення міністр.