В українських вузах розпочалася вступна кампанія. Цього разу вона проходить під пильною увагою стражів порядку. З початку нинішнього року зафіксовано 142 факти хабарництва в сфері освіти. Скільки не обіцяй викладачам підвищити зарплату, на життя все одно не вистачає. А отже, залишається спокуса.

Про те, як з нею боротися, вчора вели мову в Генпрокуратурі на координаційній нараді з керівництвом МВС, СБУ, Державної податкової адміністрації і Міністерства освіти і науки України. Генпрокурор Олександр Медведько критикував правоохоронців за не досить ефективні оперативно-пошукові дії з виявлення фактів корупції. Прокуратура в унісон з міліцією закликає абітурієнтів не йти на поводі у здирників. Адже за дачу хабара відповідає і той, хто бере, і той, хто дає. Якщо, звичайно, останній не покається і не повідомить про вчинене у правоохоронні органи. Проконсультуватися стосовно наслідків можна за телефонами довіри в регіональних підрозділах Департаменту державної служби боротьби з економічною злочинністю Міністерства внутрішніх справ.

А викладачів просять потерпіти до 2009 року — за цей час міністр освіти і науки Станіслав Ніколаєнко обіцяє їм підвищити зарплату вдвічі. Щоб сівачі розумного, доброго, вічного ні в чому собі не відмовляли і припинили клянчити гроші у студентів.

На знімку: в Ужгородському національному університеті щодня приймають документи у тисяч абітурієнтів.

Фото Сергія ГУДАКА (Укрінформ).