У Львові вручено перші відзнаки «100-річчя від дня народження Головнокомандувача Української Повстанської Армії, провідника ОУН генерал-хорунжого Романа Шухевича».

У рамках святкування 100-річчя від дня народження легендарного генерала Чупринки (псевдо) голова Львівської облради Мирослав Сеник та голова ОДА Петро Олійник вручили перші п’ятдесят почесних відзнак учасникам визвольних змагань. Серед них — члени Крайового братства ОУН-УПА, товариства політв’язнів та репресованих, Всеукраїнського об’єднання ветеранів та ін. Виділено матеріальну допомогу в розмірі п’ять тисяч гривень колишнім зв’язковим Романа Шухевича Ользі Ільків, Дарії Гусяк та особистому охоронцю генерала Любомиру Полюзі.

Надалі іменну відзнаку вручатимуть учасникам національно-визвольної боротьби українського народу, а також державним, політичним, громадським діячам, які своєю працею утверджують незалежну Україну.

Оксана ТЕЛЕНЧІ.

Міст від античності до сучасності

У Лівадії закрився ІХ міжнародний фестиваль античного мистецтва «Боспорські агони», який перетворив Крим на арену змагання театрів, на форум художників, літераторів і музикантів.

Агони (в перекладі: чесні змагання) виникли у глибині віків на місцевому античному грунті. А сам фестиваль не має аналогів не лише в Україні. Він спирається на культурний потенціал Криму — від традиційних мистецтв, ремесел, музики, театру до сучасного дизайну, моди і відеопродукції. В рамках фестивалю проходили творчі зустрічі, працювали унікальні виставки й експозиції. В Євпаторії у Краєзнавчому музеї відкрито виставку експонатів розкопок останніх двох століть. А на вернісажі «Агони в античній Керкінітіді» вперше широко представлені теракотові фігури Артеміди, Геракла, Деметри, Діоніса і стародавні монети та графіті на кераміці із зображеннями божеств.

Рівень нинішнього фестивалю сприяв внесенню «Боспорських агон» до списку заходів міждержавного договору про співробітництво в галузі культури України та Росії.

Крим.