На Вінниччині вже намолотили 150 тисяч тонн зерна. Хліб скошено приблизно на 15 відсотках площ. Середня врожайність — 21,6 ц/га — на 4 центнери вища, ніж у державі.

Утім, посуха та інші катаклізми позначилися на п’ятій частині посівів ранніх зернових. Передусім постраждали південні райони Вінниччини. За словами начальника обласного управління агропромислового розвитку Анатолія Павліченка, найбільшої шкоди завдано бобовим культурам і гречці. Тому й урожайність надто строката — від 8 до 40 центнерів на круг збирають у різних господарствах.

Хоча кожен гектар дає майже на 5 центнерів менше, ніж в агросезоні-2006, вінничани за рахунок збільшення площ до збирання планують наблизитися до минулорічного хлібного валу в два мільйони тонн. Зокрема, продати за межі області більш як 30 тисяч тонн насіннєвого зерна.

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.

Господарствам, які постраждали від посухи, обіцяють допомогти насінням

Одержувачам для цього доведеться закласти своє майно.

Міністерством агрополітики затверджено порядок пільгового забезпечення аграріїв, які постраждали від посухи, насінням під урожай 2008 року. Документом передбачено, що відпускатиме посівний матеріал Державний резервний насіннєвий фонд України за цінами, що встановилися на аграрному ринку в результаті біржових торгів на продовольче зерно з урахуванням сортової надбавки, ПДВ і рівня рентабельності. Розрахунок за насіння, отримане в позику, проводитиметься аграріями з відстрочкою платежу до одного господарського року за умови обов’язкової передоплати в розмірі не менш як 15 відсотків його вартості, наявності висновку про загибель чи пошкодження посівів внаслідок стихійного лиха і заставного майна позичальника, повідомляє АПК-Інформ.

Напевно, у керівників господарств після ознайомлення з правилами одержання пільгового насіння виникне чимало запитань. Одне з них: допомога це або керівництво МінАП вже вкотре дає можливість «своїм» структурам нажитися на бідах селян?

Галина КВІТКА.